Valér
4 °C
8 °C

Gügyögő kütyük

2005.06.24. 20:04
Egy valamirevaló négyéves úgy használja a laptopokon a touch pad-et, mint egy valamirevaló felnőtt a villamost: mintha mindig is azt használta volna. Nem csoda, hogy a kütyüipar ma már a gyerekeket is megcélozza. Áttekintettük a gyerekkütyüket és megállapítottuk, hogy a legfőbb technológiai trendet a kacsás és a medvés minta jelenti. Persze nem mindegy, hány éves az a kis geek, ezért igyekeztünk minél többféle hardvert beválogatni. Gyerekegér, puskatoll, mikroszkóp, forró malac, game boy és ördögkacsás pendrive a listánkon.

Gyereklaptop

Oktató- és készségfejlesztő játék a gyereklaptop, hároméves kortól ajánlott, iskolafelkészítésre tökéletesen alkalmas játékkütyü. Tízféle magyar változatban kapható, darabonként húsz-hatvan funkcióval látták el a tervezők. Számítási (összeadás, kivonás), nyelvtani (összekevert betűkből állíts össze egy szót), rajzolási (rajzolj halat) funkciókkal látták el a gépet. A korai szocializáció jegyében a lányoknak szóló változat rózsaszín és szivárvány meg nyúl van rajta, valószínűleg ugyanebből az okból van a fiúkén medve. De létezik 'kedvencem notebook', ovis notebook, és még jó tanuló leszek! laptop is. Természetesen ez utóbbi a legdrágább (tizenhétezer forint), mert jó ha tudja a gyerek, hogy a tudásért nem érdemes tanulni - elég, ha sok pénzt fizet valakinek.

Puskatoll

Nagyobb gyerekeknek hasznos kütyü az uv-fényes puskatoll. Sajnos az iskolákban tiltott az ilyesmi, és tavaly még az Oktatási Minisztérium is az ördög földi helytartójának kiáltotta ki. Akkor ezerkétszáz forintért egy magyar szájton árusították, az alábbi népszerűsítő szöveggel: "Az 1. lépésben az UV fényben látható filctollal (ami egyénkent szabad szemmel nem látható) elkészíted a "jegyzetedet". A 2. lépésben, az előzőkben elkészített "jegyzetet" az UV fényű golyóstollal megvilágítva láthatóvá teszed". Ugyanaz a toll, közel ugyanannyiért titkosnaplóíró- és sötétbenrajzoló-tollként most is kapható az interneten.

Gyerekegér

A gyerekegér azért gyerek, mert színes, és mert apró állatok apró mintáival díszítették. Többek között katicás, darazsas, békás létezik belőle, meg rajzfilmfigurás is, de egeres egy sem. Ha én gyerek lennék, egészen biztosan lenne állatos egerem, és nem törődnék azzal, hogy az alkotók nem használták ki a kézenfekvő egéren egérfigura-lehetőséget. Talán csak azon gondolkoznék el, hogy miért nem raktak bele görgetőt. Huszonöt dollárért (ötezer forintért) kapható, ennyiért joggal várná el tőle egy négyéves geek, hogy görgetni is tudjon.

Kacsapendrive

#alt# Az iDucknál már összemosódik a gyerekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek szánt kütyükínálat, nem lehet tudni, hogy kire pozicionálták a szíves, a sárga és a terepszínű kacsapendrive-ot, ahogy azt sem, hogy mi számít gyerekesnek, csajosnak vagy pasisnak. Mindenesetre rosszgyerekeknek ördögkacsa-változatot is készítenek, 128, 256 és 512 megabájtos kivitelben.

Pokemonos Nintendo DS

Ha játszik a gyerek, akkor már nintendózzon is, és ha már nintendózik, akkor akár pokemonossal is játszhat, de mivel az csak Japánban kapható, és ott is csak korlátozott számban, nincs értelme túl sok szót fecsérelni rá. Viszont a magyar üzletekben meg lehet vásárolni a nem pokemonos változatot negyvenezerért, plusz tízezerért hozzá a játékokat is. Az új Nintendo Double Screen nagy, zsebre vágni nem lehet, de legalább érintőképernyős és két kijelzője van, ami kétségtelenül több mint az egy.

Digitális mikroszkóp

A DigitalBlue QX5 digitális mikroszkóp usb-n csatlakoztatható a számítógéphez, és nyolc éves kortól ajánlják. A tudományos és technológiai érdeklődésű gyerekek játéka pillanatfelvételeket, rövid videókat készít a vizsgálati tárgyról, és mintaméréseket is mutat. Ha nem tetszik az eredmény, a rajzfunkcióval egyszerűen manipulálható a tudományos konklúzió. A mikroszkópot 99 dollárért, vagyis körülbelül húszezer forintért árusítják, ugyanott a gyerekoperatőröknek digitális kamera, és a gyerekdj-knek digitális keverőpult is kapható.

Forró kacsa, malac, medve

Kérdés, hogy jogos-e beválogatni a gyerekkütyük közé egy olyan dolgot, amit majdnemcsupasz nőkkel reklámoznak, de aztán döntött a gyereknyomás, hiszen az általunk megkérdezett hatéves Kata kifejtette, ez jó és kellene neki. Az eszköz plüssbabának is tűnhet, de valójában a mikrohullámú sütőben előkészíthető ágymelegítőről van szó. A forró maci, a forró kacsa és a forró malac közül gyerektanácsadónk a malacra esküszik, 2500 forintnak megfelelő összegért meg is rendelheti az interneten.

Game Boy Micro

Az iPod mininél is kisebb játékgépre kevesen számítottak. A minikonzol azokat célozza meg, akik leginkább a mobiljukkal szoktak játszani, de nincs kedvük akkora elektronikát magukkal cipelni, mint a Nintendo DS vagy a Sony PSP. "Mindegy, mennyire szűk a farmerod, a Game Boy Micro belefér" - népszerűsítette a modellt Reggie Fils-Aime, a Nintendo amerikai részlegének vezetője. A társaság szerint az apróság ugyanolyan számolási teljesítménnyel bír majd, mint a Game Boy Advance SP. A hordozható konzol tíz centi széles, öt centi magas lesz, és még idén ősszel a boltokba kerül. Az eredeti változat szürke, de élénk színű variációkat is ígérnek az alkotók, ráadásul a kütyü visszafelé kompatíbilis a régebbi Game Boyokkal.