Laura, Alida
16 °C
32 °C

Kéklézeres az új DVD-szabvány

2003.12.01. 15:40
Az elektronikai cégekből és filmstúdiókból álló DVD Forum bejelentette, hogy jóváhagyta a Toshiba és a NEC közös DVD-standardját. A HD DVD formátumú új lemezekre ötször annyi információ fér majd, mint a mostaniakra.
A döntés következtében a Toshiba és a NEC szabványa, a HD DVD eséllyel szállhat szembe a rivális, szintén kéklézeres Blu-ray DVD-formátummal, ami a Sony, a Panasonicot gyártó Matsushita és a Philips és más cégek közös fejlesztése.

Nagyobb kapacitás

A döntés miatt természetesen nem áll le a Blu-ray fejlesztése, a Sony, a Panasonic és a Philips ugyanis szintén tagja a DVD Forumnak.

Az új generációs DVD-kre ötször annyi információ fér majd, mint a mostaniakra. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos DVD-kkel szemben, melyekre körülbelül két órányi analóg tévéműsor fér, az új lemezekre két órányi digitális műsor is rá fog férni. A Blu-ray formátumú lemezekre három órányi digitális műsor fér.

Olcsóbb lesz

A Toshiba és a NEC úgy tervezi, hogy a HD DVD szabvány körülbelül húsz százalékkal lesz olcsóbb a Blu-raynél. Ennek főleg az az oka, hogy a mostani gyártósorokat át lehet alakítani a HD DVD lemezek előállítására. A Blu-ray-szabványú készülékekhez és lemezekhez azonban új gyártósorokat kell készíteni.

A DVD Forum hivatalos közleménye szerint egyik cég sem áll még készen arra, hogy a piacra lépjen a termékeivel. A jóváhagyás egyébként a csak olvasható lemezekre vonatkozik, a cégeknek a későbbiekben ugyanígy meg kell szerezni az engedélyt az újraírható lemezekre is.

A NEC 2005 őszén tervezi piacra dobni HD DVD-vel szerelt számítógépeit. A Toshiba szintén bejelentette, hogy valószínűleg ilyen szabványú DVD-ket épít majd notebookjaiba, és jövőre jelenik meg egy HD DVD-felvevővel.