Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Beindult Európa leggyorsabb szuperszámítógépe

2004.11.05. 16:49
A Barcelonában álló MareNostrum számítási teljesítményével előkelő helyre kerülhet a világ leggyorsabb szuperszámítógépeit összefogó Top 500-as listán, amelyet a jövő héten hoznak nyilvánosságra.
Spanyolországban beindították Európa leggyorsabb szuperszámítógépét. A "MareNostrum" jelenlegi formájában másodpercenként 20,5 billió számítási műveletet (20,5 Teraflops) képes elvégezni, közölte a Linux-alapú gépet készítő IBM a pénteki madridi bemutatón.

Végső kiépítettségében a 160 négyzetméteres területet elfoglaló MareNostrum a jelenlegi 3564 helyett 4564 processzort kap majd. A barcelonai műszaki egyetemen a szuperszámítógépen jövő tavasztól az örökítőanyag vizsgálatában, a klímaváltozás következményeinek felmérésében és új gyógyszerek kifejlesztésében kap szerepet.

A MareNostrum számítási teljesítményével előkelő helyre kerülhet a világ leggyorsabb szuperszámítógépeit összefogó Top 500-as listán, amelyet a jövő héten hoznak nyilvánosságra.

Jönnek a nagyfiúk

Az évente kétszer összeállított toplistát második éve vezeti a japán NEC konszern Earth Simulator nevű gépe, amely a yokohamai földrajztudományi intézet toronyházából három szintet foglal el, és számítási teljesítménye 35,86 Teraflops, emlékeztet az APA hírügynökség.

A NASA nemrégiben jelentette be, hogy üzembe helyezte a 42,7 Teraflopsra képes Columbia clustert. Az IBM eközben a BlueGene/L rendszerrel reméli elnyerni a különleges címet. Az amerikai energetikai tárca szerint a rendszer nemrégiben 70,72 Teraflops számítási teljesítményt ért el.