Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nokia, identitás nélkül

2005.05.27. 14:51
Új készüléket mutatott be a Nokia, az első olyan hordozható modellt a cég történetében, amivel nem lehet telefonálni. Nyár végétől az üzletekben a tábla-pc-nek nevezett álmobiltelefon PDA.
A Nokia bemutatta a 770-es Internet Tablet modellt, ami tulajdonképpen PDA. A finn társaság a tábla-pc-kkel rokonítja az eszközt, ami önbizalmat sugall, hiszen a 770-est kijelzője alig négycolos, vagyis lényegesen kisebb, mint a névrokon eszközök 12-14 colos monitorja. Ugyanakkor négy hüvelyk lényegesen több, mint amekkorát a mobilokon találkozhatunk, úgyhogy elérkezett az idő, hogy elgondolkodjunk arról: mi is ez tulajdonképpen?

Filézett csirkemell

#alt# A 770-es leginkább egy érdekes hibrid, a mobilok és a tábla-pc-k hibridje, leszámítva hogy nem lehet vele mobilozni, csak összevissza hordozni. Méretében azonban nem különbözik lényegesen a maroktelefonoktól, 14 centi széles, nyolc centi magas, és két centi vastag, igaz, negyed kiló. A finn mérnökök hangszórót is építettek bele, billentyűzetet azonban nem, az csak virtuálisan van.

A társaság elsősorban böngészésre, levelezésre ajánlja a terméket, a beépített wifivel - ha van megfelelő kapcsolatunk - a lakásban bárhol elérhetjük a világhálót. A 770-es a Nokia okostelefonjaival ellentétben nem Symbiant használ, hanem nyílt forráskódú Linuxot, így bárkinek elérhető az eszközön található szoftvercsomag. Opera a beépített böngésző, a kijelzőn az oldalak nem újraszabva, hanem eredeti formájukban jelennek meg.

Alternatív megoldás

Vincsesztert nincs a gépben, van viszont 128 megabájt memória meg egy slot további memóriakártyáknak. Az usb-kapukon összedughatjuk a számítógéppel, a bluetoothszal pedig a megfelelő telefont segítségül hívva egy kiszáradt tó medréből is netezhetünk. A társaság szerint a 770-es olcsó alternatíva azoknak a kényszeres netezőknek, akiknek fontos, hogy a lakás minden pontjáról elérhessék a webet. Találunk egyéb szoftvereket is a gépben, lehet szöveget szerkeszteni, mp3-at hallgatni, képeket és videókat nézegetni, játszani, összességében tehát valóban egy PDA-ra emlékeztet a 770-es.

Az Index Nokia-közeli embere elmondta, hogy az eszközt elsősorban azért fejlesztették ki, hogy felmérjék a piaci reakciókat. A nyílt forráskódú szoftver máris sokak tetszését elnyerte, és ha a kiindulási pontnak nevezhető Nokia 770-es jól szerepel, és pozitív lesz a vásárlók visszajelzése is, valószínűleg több eszközben is találkozhatunk majd ezekkel a funkciókkal.

A 770-es 350 dollárba (70 ezer forint) kerül, valamikor a nyár végén kerül a boltokba.