11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 4
Kanada 1
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Jön a tábla-PC

2002.11.08. 15:45
Csütörtökön New Yorkban bemutatták Bill Gates évek óta pátyolgatott kedvencét, a Tablet PC-t. Az érintőképernyős, új generációs, mobil számítógép extrém lapos kialakítású, leginkább egy billentyűzetétől megfosztott laptopra hasonlít. A többször elakadt, 400 millió dollárt felemésztő fejlesztés 11 évig tartott.
A nagyszabású rendezvényen a Microsoft mellett felsorakoztak a tábla-PC mellett elkötelezett hardver-, szoftver- és csipgyártó cégek, valamint azok az ügyfelek és partnerek, akik elsőként alkalmazták a tábla-PC-t.

A bemutatón az Acer, a Fujitsu PC Corp., a HP, a Motion Computing, az NEC, a Tatung, a Toshiba America Information Systems és a Viewsonic piacra érett fejlesztésit mutatták be, vannak köztük billentyűzettel ellátott hardverek éppúgy, mint az azt nélkülülözők. A fenti gyártók mellett a Matsushita Electric is bejelentette, hogy a Panasonic márkanév alatt hamarosan piacra dobja saját gyártmányú tábla-PC-jét.

Kérésre felolvas

Számtalan új funkciójával a Tablet PC rendkívül vonzó kis jószág, lelkendezett a bemutatón Bill Gates, a Microsoft alapítója. Az írott feljegyzéseket például a felhasználó egyszerűen felolvastathatja magának. "Ez nagyon cool" - idézte a dpa Gatest. Az USA-ban piacra kerülő Tablet PC-ket beszédfelismerő rendszerrel is ellátják.

Az elmúlt években többször lehetett hallani a Microsoftnál készülő új típusú számítógépről. Az érintőképernyő és a vezeték nélküli internetes kapcsolat kifejlesztése azonban a vártnál több fejtörést okozott a Microsoft és partnerei fejlesztőmérnökeinek.

A piaci elemzők egy része kétségesnek tartja, hogy a Tablet PC valóban képes lesz fellendíteni a világszerte stagnáló PC-piacot. "A hiányzó alkalmazások, a nehézkes hardver design és a viszonylag magas ár lehet az értékesítések legkomolyabb fékezője" - jelentette ki Ken Dulaney, a Gartner piackutató cég alelnöke.

Az üzleti felhasználókra számítanak

A következő évben a Gartner a laptop számítógépek piacán egy százalékos piaci részesedést jósol a Tablet PC-nek. A jelenlegi táblagépek funkciói szerintük csak 2007-ben lesznek a noteszgépek 35 százalékában fellelhetők. Az IDC elemzői szintén arra számítanak, hogy lassú lesz az új típus rajtja. 2004-ben várható, hogy a tábla-PC-k darabszáma eléri az egy milliót.

A Microsoft is - alapítójának minden lelkesedése ellenére - inkább visszafogott az új hardver üzleti sikerét illetően. Európában a készülék 2-3 ezer euró közötti áron kerülhet piacra, és várhatóan elsőként az üzleti ügyfeleket nyeri meg magának.

A kereslet aztán várhatóan fellendül, 4-6 év múlva "szinte minden" mobil számítógép rendelkezik majd ezekkel a funkciókkal, jósolta Jeff Raikes Microsoft-alelnök.

Csúcsminőségű kézírásfelismerés

A tábla-PC fő újítása a kézírás felismerése, amit a Windows XP operációs rendszer egy különleges verziójába (XP Tablet PC Edition) ágyaztak. Ez a rendszer a Microsoft szerint műszaki áttöréssel ér fel.

Az új kézírás-felismerő az eddigi eljárásoknál hatékonyabban képes felismerni és kívánságra akár gépre vinni a kézzel bevitt szövegeket. Az erre alkalmazott technológia szakértői becslések szerint is a jelenleg elérhető legfejlettebb megoldás. A túl darabos kézírással azonban a Microsoft-rendszernek is gondjai vannak, mondta John McKinley, a Merryll Lynch tanácsadó cég műszaki igazgatója.

Ha a két nagy beindul

A gyakorlatban válik el, hogy a Tablet PC újszerű funkciói valóban képesek lesznek-e maguk felé fordítani a vásárlók kegyeit, és aztán a kereslet nyomán az újabb gépek fejlesztése és a szoftverháttér is felélénkülhet.

A piaci megfigyelők a táblagépek tömegpiacának beindulását talán azon mérhetik le, hogyan viselkedik ebben az ügyben a most még háttérbe húzódó két legnagyobb noteszgépgyártó. Ha a Dell és az IBM is a Tablet PC gyártása mellett dönt, az csalhatatlan jele lesz az új eszköz sikerének.  • Hírek
  • Bankszámla