Erzsébet
1 °C
4 °C

Jön a tábla-PC

2002.11.08. 15:45
Csütörtökön New Yorkban bemutatták Bill Gates évek óta pátyolgatott kedvencét, a Tablet PC-t. Az érintőképernyős, új generációs, mobil számítógép extrém lapos kialakítású, leginkább egy billentyűzetétől megfosztott laptopra hasonlít. A többször elakadt, 400 millió dollárt felemésztő fejlesztés 11 évig tartott.
A nagyszabású rendezvényen a Microsoft mellett felsorakoztak a tábla-PC mellett elkötelezett hardver-, szoftver- és csipgyártó cégek, valamint azok az ügyfelek és partnerek, akik elsőként alkalmazták a tábla-PC-t.

A bemutatón az Acer, a Fujitsu PC Corp., a HP, a Motion Computing, az NEC, a Tatung, a Toshiba America Information Systems és a Viewsonic piacra érett fejlesztésit mutatták be, vannak köztük billentyűzettel ellátott hardverek éppúgy, mint az azt nélkülülözők. A fenti gyártók mellett a Matsushita Electric is bejelentette, hogy a Panasonic márkanév alatt hamarosan piacra dobja saját gyártmányú tábla-PC-jét.

Kérésre felolvas

Számtalan új funkciójával a Tablet PC rendkívül vonzó kis jószág, lelkendezett a bemutatón Bill Gates, a Microsoft alapítója. Az írott feljegyzéseket például a felhasználó egyszerűen felolvastathatja magának. "Ez nagyon cool" - idézte a dpa Gatest. Az USA-ban piacra kerülő Tablet PC-ket beszédfelismerő rendszerrel is ellátják.

Az elmúlt években többször lehetett hallani a Microsoftnál készülő új típusú számítógépről. Az érintőképernyő és a vezeték nélküli internetes kapcsolat kifejlesztése azonban a vártnál több fejtörést okozott a Microsoft és partnerei fejlesztőmérnökeinek.

A piaci elemzők egy része kétségesnek tartja, hogy a Tablet PC valóban képes lesz fellendíteni a világszerte stagnáló PC-piacot. "A hiányzó alkalmazások, a nehézkes hardver design és a viszonylag magas ár lehet az értékesítések legkomolyabb fékezője" - jelentette ki Ken Dulaney, a Gartner piackutató cég alelnöke.

Az üzleti felhasználókra számítanak

A következő évben a Gartner a laptop számítógépek piacán egy százalékos piaci részesedést jósol a Tablet PC-nek. A jelenlegi táblagépek funkciói szerintük csak 2007-ben lesznek a noteszgépek 35 százalékában fellelhetők. Az IDC elemzői szintén arra számítanak, hogy lassú lesz az új típus rajtja. 2004-ben várható, hogy a tábla-PC-k darabszáma eléri az egy milliót.

A Microsoft is - alapítójának minden lelkesedése ellenére - inkább visszafogott az új hardver üzleti sikerét illetően. Európában a készülék 2-3 ezer euró közötti áron kerülhet piacra, és várhatóan elsőként az üzleti ügyfeleket nyeri meg magának.

A kereslet aztán várhatóan fellendül, 4-6 év múlva "szinte minden" mobil számítógép rendelkezik majd ezekkel a funkciókkal, jósolta Jeff Raikes Microsoft-alelnök.

Csúcsminőségű kézírásfelismerés

A tábla-PC fő újítása a kézírás felismerése, amit a Windows XP operációs rendszer egy különleges verziójába (XP Tablet PC Edition) ágyaztak. Ez a rendszer a Microsoft szerint műszaki áttöréssel ér fel.

Az új kézírás-felismerő az eddigi eljárásoknál hatékonyabban képes felismerni és kívánságra akár gépre vinni a kézzel bevitt szövegeket. Az erre alkalmazott technológia szakértői becslések szerint is a jelenleg elérhető legfejlettebb megoldás. A túl darabos kézírással azonban a Microsoft-rendszernek is gondjai vannak, mondta John McKinley, a Merryll Lynch tanácsadó cég műszaki igazgatója.

Ha a két nagy beindul

A gyakorlatban válik el, hogy a Tablet PC újszerű funkciói valóban képesek lesznek-e maguk felé fordítani a vásárlók kegyeit, és aztán a kereslet nyomán az újabb gépek fejlesztése és a szoftverháttér is felélénkülhet.

A piaci megfigyelők a táblagépek tömegpiacának beindulását talán azon mérhetik le, hogyan viselkedik ebben az ügyben a most még háttérbe húzódó két legnagyobb noteszgépgyártó. Ha a Dell és az IBM is a Tablet PC gyártása mellett dönt, az csalhatatlan jele lesz az új eszköz sikerének.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?