Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Meghal a Pentium?

2005.12.09. 14:41
Három éven belül 20 új processzor kiadását tervezi az Intel – ezek gyorsabbak lesznek, és arányosan kevesebbet fogyasztanak, mint a Pentium 4-esek, ráadásul akármennyi magot rá mernek zsúfolni egyetlen lapra.

Az Intel úgy csinál, mint egykoron Bálint gazda, és mindenhová magokat pakol. Kétmagos processzorokkal már most is találkozhatunk, az egész Pentium D sorozat, vagy az AMD Athlon X2 erről szól, de 2008-ig megérkezik a négymagos és a nyolcmagos verzió is. A társaság közel 20 új csipet mutat be a következő években, ezek többnyire a 65 nanométeres gyártástechnológiára és a Merom architektúrára épülnek majd.

Új utakon

#alt# Névváltás is várható. Egymásnak ellentmondó hírek keringenek, de az már biztosnak látszik, hogy az Intel bevezeti a Core márkanevet; az viszont még bizonytalan, hogy mely termékekre kerül ez a címke. Egyes információk szerint csak a laptopprocesszorokat nevezik majd így, míg mások arról számolnak be, hogy a Pentium brand végleg eltűnik, és helyét minden szegmensben a Core veszi át.

Az biztos, hogy a Pentium 4-gyel 200-ben bevezetett NetBurst architektúra végleg eltűnik. Azt már az első hetekben lehetett látni, hogy a Pentium 4 azonos órajelen gyengébben teljesít, mint elődje, a Pentium 3, az Intel azonban arra számított, hogy mindent legyőz a frekvencia; az eredeti tervek szerint a NetBurstnek 10 gigahertzig kellett volna eljutnia. Ezzel szemben 3,8 gigahertzes a leggyorsabb Pentium 4, és különféle technológiai nehézségek miatt nem is készül nagyobb órajelű változat.

Az Intel úgy lép előre, hogy valójában visszalép: a NetBurst utódja, a Merom sok tekintetben a Pentium 3-asra, tehát a Pentium M-re emlékeztet. A társaság úgy gondolja, az új termékvonal gyorsabb lesz és kevesebbet fogyaszt majd, mint a Pentium 4.

Egész család

A Conroe névre keresztelt alfaj az otthoni gépekben dolgozik majd, és ugyanazt a Socket 775-ös foglalatot használja, mint a mostani processzorok. Két maggal és négy megabájtos gyorsítótárral száll majd szembe a mindenféle bitekkel.

Jövőre várható az első négymagos asztali gép, a Kentsfield, ennek szerverváltozatát Whitefieldnek nevezik, és a mostani fél-egy megabájtos másodszintű gyorsítótárral szemben ezekben 8, sőt akár 16 megabájtot találhatunk.

De a legdurvább dolog csak ezután következik: az Intel tervei szerint 2008 végén, esetleg 2009-ben bemutatja nyolcmagos asztali processzorát.