Konrád
8 °C
26 °C

Megbuktak a sivatagi robotok

2004.03.11. 16:12
A Pentagon kutatási részlege, a Darpa által szervezett 350 kilométeres sivatagi robotrallin előzetes teszthez kötötték a részvételt. A csapatoknak be kellett bizonyítaniuk, hogy a járművük képes tájékozódni az egy mérföldes bemelegítő tesztpályán. Ez szinte senkinek nem sikerült, ezért vasárnap mindenki rajthoz állhat.
Amikor a kvalifikáció hétfőn megkezdődött, gyorsan világossá vált, hogy a robotok közül alig néhány képes teljesíteni a vizsgát. Az átjárókból és árkokból épített akadálypálya meghaladta sok reménybeli versenyző képességeit, írta a Wired.

Így a Darpa minimális változásokat vezetett be a szabálykönyvbe. Korábban a csapatok számára előírták, hogy egy rövid pályán bizonyítaniuk kell az alkotásuk önálló intelligens viselkedését és a biztonsági megoldások hatékonyságát. Az új szabályok szerint viszont szinte minden jelentkező ott állhat majd vasárnap a startvonalnál.

Falnak ment

Tekintse meg képeinket!
A Palos Verdes főiskola diákjai tanulói által összeállított Acura MDX például 45 métert tett meg a tesztpályán, majd nekiütközött egy falnak. De nekik is megadják a lehetőséget, hogy útnak induljanak Barstow felé, jelentette be Tony Tether, a Darpa igazgatója a DarpaTech konferencián. Nem zárják ki a Berkeley egyetem csapatát sem, pedig vezető nélküli motorkerékpárjuk a próbák során alig 45 méterre jutott. A Caltech és az Ohio egyetem csapatai is rajthoz állhatnak, pedig a szerkezeteik megbuktak az akadálypályás vizsgán.

Időközben az sem biztos már, hogy a versenyt az eredeti távolságon tartják meg. Az MSNBC szerint az eredetileg tervezett 210 mérföld helyett lehet csak 150 mérföldet (241 kilométert) kell megtenniük a versenyzőknek.

A Darpa igazgatója ennek ellenére nem látszott aggódni a szabályok folyamatos változása miatt. Tony Tether szerint az előzetes bemutatkozó teszt inkább biztonsági célokat szolgált.

A tesztfutamot a jelenlegi állás szerint egyedül a Carnegie Mellon egyetem Sandstorm névre keresztelt, több millió dollárnyi elektronikával teletömött Hummer terepjárója teljesítette. A várakozások szerint ez a robot nyeri majd a versenyt, vagy jut a legtovább a Mojave sivatagban.