Sára, Márió
2 °C
6 °C

Indul a sivatagi robotverseny

2004.03.08. 19:11
Ma kezdődik az intelligens robotjárművek időmérő edzése a nevadai sivatagban, ahol emberi segítség nélkül kell a hatalmas sziklák és a kipusztulás szélén álló teknősök között lavírozniuk. A győztesnek tíz óra alatt kell megtennie a Los Angeles és Las Vegas közötti négyszáz kilométeres távot. A tét egymillió dollár.
A Pentagon kutatási ügynöksége (DARPA) egymillió dollárral jutalmazza azt a tervezőcsoportot, amelynek a járműve emberi beavatkozás nélkül tíz óra alatt eljut Los Angelesből Las Vegasba. Bár a verseny kétségtelenül izgalmas lesz, a védelmi minisztérium elsődleges célja nem a szórakoztatás, hanem az intelligens harci járművek kifejlesztése. A hétfőn kezdődő időmérő edzés négy napig tart, és a huszonöt versenyzőből csak húszan jelenhetnek meg a szombaton megrendezett döntőn.

Tekintse meg képeinket!
A fődíjat csak az nyerheti el, aki időben teljesíti a négyszáz kilométeres távot, és a nyers erőnek nincs esélye a versenyen, a DARPA ugyanis olyan járműveket akar látni, amelyek intelligensen alkalmazkodnak a környezetükhöz. A résztvevőknek óránként legalább harminc-negyven kilométert kell előrehaladniuk a nehéz sivatagi terepen, tökéletesen fel kell ismeriük a környezetüket, mivel a pontos útvonalat csak két órával az indulás előtt hozzák nyilvánosságra, tehát nem lehet előre beprogramozni az útitervet.

Alapjármű extrákkal

Tekintse meg képeinket!
Néhány versenyző teljesen hagyományos járművekkel próbálkozik, az Axion Racing csapat egy 1994-es Jeep Grand Cherokee terepjárót szerelt föl GPS helymeghatározóval, infravörös kamerákkal, lézeres terepfelismerővel, rádiós távolságmérő radarral, sztereó kamerával, valamint nagy teljesítményű szerverekkel és laptopokkal, amelyek a begyűjtött adatok értékeléséhez szükségesek.

Az egyedi járművet választó csapatok vegyes ízléséről árulkodik, hogy a CyberRider csapat egy homokfutót, az Ohioi Egyetemen dolgozó Ümit Özgüner azonban egy kéttonnás teherautót szerelt fel különleges eszközökkel. A Ghostrider csapat a világ első önállóan mozgó motorbiciklijével áll a rajtvonalhoz, amely az első tesztek szerint meglepően stabil.

Szigorú szabályok

Ha egyetlen résztvevő sem teljesíti a kitűzött célt, akkor a DARPA jövőre újra megrendezi a versenyt, mondta a Nature magazinnak Jose Negron szervező. Egyedül a környezetvédők nem lelkesednek túlságosan az ötletért, mivel a sivatagban veszélyeztetett teknősök élnek, de a DARPA beleegyezett, hogy az állatok élőhelyét kerítésekkel védjék meg az önjáró járművektől.