Kamuképek és csúsztatások terjedtek a párizsi terror után

2015.11.21. 21:44
4 hozzászólás

Kigyúrt "migránsok"? Szellemvárossá változott Párizs? Műpénisszel szelfiző dzsihadista? Ha valamilyen tragédia történik a világban, a szolidaritás és széleskörű összefogás mellett mindig a – szándékos vagy éppen véletlen – pánikkeltés, félretájékoztatás és ferdítések is felütik a fejüket. Ráadásul ahogy a segítségnyújtást is megkönnyíti a technológia, ugyanúgy az hazugságok és félreértések is sokkal gyorsabban és szélesebb körben terjednek el a közösségi média segítségével.

Nem történt ez másképp a november 13-i párizsi terrortámadás után sem: meghamisított képek, félremagyarázott események és fél évvel ezelőtti Twitter-üzenetek öntötték el az internetet. Azt, hogy ezeket nem mindig rossz szándék vezérelte, jelzi, hogy néha épp a valódi szolidaritást nagyították fel egy-egy eredeti kontextusából kiragadott, "aktualizált" képpel.

Ilyen volt például, hogy a merényletek után elterjedt, hogy lekapcsolták az Eiffel-torony fényeit, hogy ezzel is az áldozatok előtt tisztelegjenek. A fények valóban kialudtak, de nem a terrortámadás, hanem a működési szabályzat miatt: a torony kivilágítását minden éjjel lekapcsolják. Ráadásul egy videó, amely ezt a támadáshoz kötötte, a januári Charlie Hebdo-merénylet idején készült.

Jellemző a helyzetre, hogy ugyanez a történtekről teljesen független esemény negatív kontextusban is megjelent a terror éjszakáján. E gyorsan cáfolt változat szerint a robbantások és a lövöldözés után az Eiffel-tornyot is terrortámadás érte.  

1024x1024 (8)
Fotó: Europress/Getty

Az egyik legbizarrabb esetről már külön is írtunk. Valaki jó poénnak tartotta, hogy egy kanadai – Párizsban ráadásul sosem járt –, szikh vallású férfi ártatlan fürdőszobai szelfijét terroristaképpé alakítsa át, és úgy terjessze, mintha az egyik elkövető pózolna az akció előtt. A névtelen alkotó az iPadet Koránra cserélte, a férfire adott egy robbanómellényt, és a képet már vették is át sorra a különböző európai médiumok. Nemcsak az nem tűnt fel sokáig senkinek, hogy egy Koránnal nem lehetett volna szelfit lőni a tükörben, hanem az se, hogy a háttérbe még egy műpénisz is került a kád szélére.

Kanadát valamiért egyébként is nagyon szeretik a muszlimos álhírgyárosok, a szeptember elején itthon is terjedő kamulevélben is egy kanadai polgármester osztotta ki a helyi muszlim közösséget.

1024x1024 (7)
Fotó: screenshot

Még az amerikai francia nagykövet is megosztotta Donald Trump egy tweetjét, amelyben a "párizsi tragédia" kapcsán teszi fel a kérdést, hogy nem érdekes-e, hogy pont olyan helyen fordulhat elő ilyesmi, ahol a világ egyik legszigorúbb fegyvertartási szabályzata van életben (vagyis ahol egyik állampolgár se ránthatta elő a legálisan tartott fegyverét, hogy lepuffantsa a terroristákat).

A tweet valódi, tényleg a republikánus elnökjelölt-jelölt írta, csak éppen nem most, hanem még januárban, a Charlie Hebdo-mészárlás után – amit egyébként világosan jelez az üzenet alatti dátum is. Más kérdés, hogy már akkor se számított sokkal ízlésesebb húzásnak az amerikai fegyvertartási vitára felhasználni egy terrortámadást.

Fotó: screenshot
Fotó: screenshot

Szintén a januári Charlie Hebdo-merényletkor készült a kép, amelyen Párizs utcáin egy óriási "Nem félünk" felirattal vonult az áldozatok emlékéért és a terroristák ellen tüntető tömeg.

1024x1024 (5)
Fotó: screenshot

Bár ők legalább tényleg a terroristák ellen tüntettek. Nem úgy annak a képnek a szereplői, amelyet a "Németország veletek van" szöveggel osztottak meg a merénylet után. A kép valójában egy évvel korábban készült Drezdában, ráadásul egy migránsellenes Pegida-tüntetésen.

1024x1024 (3)
Fotó: screenshot

Szintén írtunk már róla, de Párizs után újra megjelent az a kép, amelyen "éhező" "menekültek" érkeznek Szíriából. A kép valójában Ausztrália közelében készült még 2013-ban.

1024x1024 (4)
Fotó: screenshot

Az áldozatok előtti tisztelgésből valóban francia trikolórba borult világszerte több híres épület, de az alábbi képen látható New York-i Empire State Building pont nem volt közöttük. Ezt éppen hogy elsötétítették a megemlékezés alkalmából – szemben ugye az Eiffel-toronnyal.

1024x1024 (2)
Fotó: screenshot

Az alábbi kép azt mutatná meg, hogy a támadás másnapján a népes francia főváros központja teljesen kiürült. A kép viszont nem akkor készült, hanem egy korábbi művészeti projekt dokumentációja.

1024x1024 (1)
Fotó: screenshot

Végül a Playstation 4-ről is külön megemlékeztünk. A népszerű játékkonzolról a támadás után elterjedt, hogy a terroristák ezen szervezték az akciót. Itt írtunk arról, hogy ezt valójában nem tudjuk, és arról is, hogy ha még így is lett volna, az se azt jelenti, hogy ki kell tépni a gyerek kezéből.

920x920
Fotó: Europress/Getty

A válogatás alapjául ez az összeállítás szolgált.