Valér
2 °C
8 °C

Érdektelenségbe fulladt a hackerverseny

2003.07.07. 14:13
A vasárnapra kiírt versenyben az nyert volna díjat, aki elsőként tör fel és módosít (deface-el) hatezer weboldalt. A találatok regisztrációját a Zone-H defacement-archívum végezte, de ez az oldal volt az első, amelyik eltűnt a hálóról.
A múlt héten beharangozott, vasárnapra meghirdetett weboldalfeltörési verseny messze nem okozott akkora fennakadást, mint amilyenre az amerikai hivatalok és biztonsági cégek számítottak.

Az amerikai kormányzat a múlt hét végén különleges biztonsági intézkedéseket kért a hivataloktól. Ennek keretében ellenőrizni és adott esetben frissíteni kellett a hackertámadások elleni védelmi eszközöket.

Nem vettek részt

Szakértői vélemények szerint csak kevés hacker követte a Defacer's Challenge felszólítását, hogy július 6-án a lehető legrövidebb időn belül a legtöbb internetes oldalt tegyék elérhetetlenné, illetve hat óra leforgása alatt legalább 6000 oldalt törjenek fel. A felhívás komolyságát nagyban aláásta, hogy a győztes díja fél gigabájtnyi tárhely volt.

A vasárnap feltört oldalakat az úgynevezett defacement archívum, a Zone-H.org oldalain kellett volna regisztrálni. Az eredmények alapján mindössze 500 volt a feltörések száma, viszont 300 találat rögtön a start után került be a rendszerbe.

Vizsgálják az okokat

A nap folyamán azonban a verseny pontozását is végző szerver elérhetősége erősen meggyengült, és maga is támadás célpontjává vált. Emiatt könnyen lehet, hogy több száz vagy ezer találat hiányzik az összegzésből, írta a CNet.

Roberto Preatoni, a Zone-H alapítója szerint a következő másfél napban többet tudnak majd a lelassulás okairól. Vasárnapra eredetileg 20-30 ezer feltört oldal regisztrációját várták. De elért félezer találat még annak fényében is kevés, hogy normális vasárnapokon 1-3 ezer feltört oldalt tárolnak el a szervereken.

A verseny során felülírt weboldalak a kisebbek közé tartoztak, a komolyabb online tartalmak megúszták a vasárnapot. A Zone-H problémáit látva a kiírást kezdeményező, Eleonora(67) nicket használó személy hétfő 0 óráig meghosszabbította a versenyt.