Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Írország bontja a vonalat

2004.09.26. 01:44
Írország központilag szűri 13 egzotikus országba irányuló telefonhívásokat. A kormány megelégelte, hogy a betárcsázó csalások rendkívüli károkat okoznak a felhasználóknak.
Írország elsőként alkalmaz műszaki korlátozást az internetes betárcsázó csalások ellen. Október 4-től a szigetország blokkolja a telefonos és internetes kapcsolatot a dialer programok által leggyakrabban hívogatott 13 ország felé.

A csalások kivédésével már a kommunikációt felügyelő kormányzati bizottság is foglalkozik, erősítette meg a bizottság szóvivője. A legtöbb áldozat csak akkor veszi észre az átverést, amikor t kézhez kapják a telefonszámlát. A legtöbb esetben anélkül hogy tudták volna, a hívásaikat eltérítő idegen programon keresztül tárcsázták a külföldi számokat és kapcsolódtak az internetre.

Itt Nauru beszél

Az ilyen hívások rendszerint egzotikus helyeken, a Cook-szigeteken, Tuvalun, Naurun vagy Mauritániában landolnak. A tréfa komoly pénzébe kerül az áldozatnak, az internetezés ilyenkor 3-5 euróba kerül percenként.

Előfordult, hogy a 80 eurós telefonszámlákhoz szokott felhasználótól egyszerre 780 eurós összeget követelt a szolgáltatója, jelentette ki az ír kormányzati bizottság szóvivője. A telefontársaságok Írországban nem kártalanítják a pórul járt ügyfeleket.

A tárcsázóprogramokkal kapcsolatban több mint 300 panasz érkezett tavaly az ír kormánynak címezve. A távközlési bizottság négy hónapon keresztül folytatott megbeszéléseket a telefontársaságokkal, internetes szolgáltatókkal és az áldozatok képviselőivel. Ennek eredményeként határoztak bizonyos országok felé a telefon és internet alapú hívások általános korlátozása mellett, emlékeztet az APA.

Készül a pozitív lista

A hagyományos telefonhívások gond nélkül kezdeményezhetőek ezt követően is, viszont keresztülmennek egy központon, ahol minden egyes hívást ellenőriznek. Ha a hívószám megbízható besorolást kap, a kapcsolat azonnal létrejön.

Az ír illetékesek a következő hat hónap során mérlegelik, hogy a tiltólistát szükséges-e újabb országokkal kiegészíteni. A Cook-szigetek bejelentette, hogy összeállítja az ország megbízható telefonszámainak listáját.