Gusztáv
3 °C
7 °C

Írország bontja a vonalat

2004.09.26. 01:44
Írország központilag szűri 13 egzotikus országba irányuló telefonhívásokat. A kormány megelégelte, hogy a betárcsázó csalások rendkívüli károkat okoznak a felhasználóknak.
Írország elsőként alkalmaz műszaki korlátozást az internetes betárcsázó csalások ellen. Október 4-től a szigetország blokkolja a telefonos és internetes kapcsolatot a dialer programok által leggyakrabban hívogatott 13 ország felé.

A csalások kivédésével már a kommunikációt felügyelő kormányzati bizottság is foglalkozik, erősítette meg a bizottság szóvivője. A legtöbb áldozat csak akkor veszi észre az átverést, amikor t kézhez kapják a telefonszámlát. A legtöbb esetben anélkül hogy tudták volna, a hívásaikat eltérítő idegen programon keresztül tárcsázták a külföldi számokat és kapcsolódtak az internetre.

Itt Nauru beszél

Az ilyen hívások rendszerint egzotikus helyeken, a Cook-szigeteken, Tuvalun, Naurun vagy Mauritániában landolnak. A tréfa komoly pénzébe kerül az áldozatnak, az internetezés ilyenkor 3-5 euróba kerül percenként.

Előfordult, hogy a 80 eurós telefonszámlákhoz szokott felhasználótól egyszerre 780 eurós összeget követelt a szolgáltatója, jelentette ki az ír kormányzati bizottság szóvivője. A telefontársaságok Írországban nem kártalanítják a pórul járt ügyfeleket.

A tárcsázóprogramokkal kapcsolatban több mint 300 panasz érkezett tavaly az ír kormánynak címezve. A távközlési bizottság négy hónapon keresztül folytatott megbeszéléseket a telefontársaságokkal, internetes szolgáltatókkal és az áldozatok képviselőivel. Ennek eredményeként határoztak bizonyos országok felé a telefon és internet alapú hívások általános korlátozása mellett, emlékeztet az APA.

Készül a pozitív lista

A hagyományos telefonhívások gond nélkül kezdeményezhetőek ezt követően is, viszont keresztülmennek egy központon, ahol minden egyes hívást ellenőriznek. Ha a hívószám megbízható besorolást kap, a kapcsolat azonnal létrejön.

Az ír illetékesek a következő hat hónap során mérlegelik, hogy a tiltólistát szükséges-e újabb országokkal kiegészíteni. A Cook-szigetek bejelentette, hogy összeállítja az ország megbízható telefonszámainak listáját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!