Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Az EU újra a fájlcserélők mellé állt

2008.04.11. 12:00
Az EU szerint nem jó ötlet letiltani a netről azt, aki jogvédett tartalmakat oszt meg. A tagországok ettől még dönthetnek másképp.

Az Európai Parlament meglepően szoros szavazás (314 nem a 297 igennel szemben) után elutasította azt a tervet, ami a fájlcserélő hálózatokon jogvédett tartalmakat megosztó felhasználókat egyszerűen letiltaná az internetről. Az indoklás kifejti, hogy a szerzői jogok védelme mellett természetesen ki kell állni, de úgy, hogy közben ne sérüljenek a felhasználó személyiségi jogai sem.

A letiltós ötlet egyébként nem újkeletű, Franciaországban és Japánban is felmerült már, miután a fájlcserélők elleni másik nagy offenzíva (figyelni az adatforgalmat és a jogvédett tartalmat egyszerűen kiszűrni az internetszolgáltatónál) jogi és technikai akadályok miatt meghiúsult.

Ez nem az első eset, hogy az EU kiáll a fájlcserélők jogaiért. Tavaly nyáron azt mondta ki az uniós bíróság, hogy a lemezkiadók és a filmstúdiók, illetve az őket képviselő szervezetek nem követelhetik az internetszolgáltatóktól az illegális fájlcserével gyanúsított előfizetők adatainak kiadását.

A döntés csak iránymutató jellegű, nem kötelező az EU tagországaira; az egyes tagok, így Magyarország is dönthet ettől eltérő helyi szabályozás mellett.