Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EU újra a fájlcserélők mellé állt

2008.04.11. 12:00
Az EU szerint nem jó ötlet letiltani a netről azt, aki jogvédett tartalmakat oszt meg. A tagországok ettől még dönthetnek másképp.

Az Európai Parlament meglepően szoros szavazás (314 nem a 297 igennel szemben) után elutasította azt a tervet, ami a fájlcserélő hálózatokon jogvédett tartalmakat megosztó felhasználókat egyszerűen letiltaná az internetről. Az indoklás kifejti, hogy a szerzői jogok védelme mellett természetesen ki kell állni, de úgy, hogy közben ne sérüljenek a felhasználó személyiségi jogai sem.

A letiltós ötlet egyébként nem újkeletű, Franciaországban és Japánban is felmerült már, miután a fájlcserélők elleni másik nagy offenzíva (figyelni az adatforgalmat és a jogvédett tartalmat egyszerűen kiszűrni az internetszolgáltatónál) jogi és technikai akadályok miatt meghiúsult.

Ez nem az első eset, hogy az EU kiáll a fájlcserélők jogaiért. Tavaly nyáron azt mondta ki az uniós bíróság, hogy a lemezkiadók és a filmstúdiók, illetve az őket képviselő szervezetek nem követelhetik az internetszolgáltatóktól az illegális fájlcserével gyanúsított előfizetők adatainak kiadását.

A döntés csak iránymutató jellegű, nem kötelező az EU tagországaira; az egyes tagok, így Magyarország is dönthet ettől eltérő helyi szabályozás mellett.