Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Legális fájlcsere, havi öt dollárért

2008.03.14. 14:05
Az üres adathordozók árába épített adóhoz hasonló módszer ötlete merült fel Amerikában a fájlcsere legalizálására. Plusz öt dollár a havi internetszámlához, és mindenki olyan és annyi zenét tölt le, ami csak jólesik.

A zenei cédék eladásai meredeken zuhannak, a fájlcserét semmi nem tudja megállítani - így az egyre inkább bepánikoló zenekiadók a "ha nem tudod legyőzni, csatlakozz hozzá!" elvét követve új ötlettel álltak elő. Az austini SXSW konferencián merült fel az ötdolláros ötlet: az internetszolgáltató számlájához hozzácsapott havi öt dollárt megkapnák a zenekiadók, cserébe a felhasználók szabadon tölthetnének le és oszthatnának meg a neten minden zenét.

A fájlcserélők fizető fogyasztóvá változtatására már többen tettek kísérletet, Kanada például kijelentette, hogy nem lép fel a fájlcserélőkkel szemben, és a kanadai lemezkiadók szövetsége már tavaly decemberben előállt az ötdolláros átalánydíj ötletével. A kiadók a befolyó összeget a zenéik letöltésszámának arányában kapnák meg. A Nokia Comes With Music programja, vagy a Vivendi Zaoza nevű kezdeményezése is hasonló elveken nyugszik: korlátlan zeneletöltés, előbbieknél a készülék árába épített plusz összegért, utóbbinál havi 5 euróért.

Az ötlet máris rengeteg vita forrása, ugyanis sok nyugtalanító kérdést hagy nyitva. Egy ilyen rendszer bevezetése nyilván katasztrofális következményekkel járna a jelenlegi legális online zeneboltokra (iTunes és társai), és az internet határok nélkülisége miatt egy rakás jogi problémát vetne fel.