Marcell
19 °C
32 °C

Legális fájlcsere, havi öt dollárért

2008.03.14. 14:05
Az üres adathordozók árába épített adóhoz hasonló módszer ötlete merült fel Amerikában a fájlcsere legalizálására. Plusz öt dollár a havi internetszámlához, és mindenki olyan és annyi zenét tölt le, ami csak jólesik.

A zenei cédék eladásai meredeken zuhannak, a fájlcserét semmi nem tudja megállítani - így az egyre inkább bepánikoló zenekiadók a "ha nem tudod legyőzni, csatlakozz hozzá!" elvét követve új ötlettel álltak elő. Az austini SXSW konferencián merült fel az ötdolláros ötlet: az internetszolgáltató számlájához hozzácsapott havi öt dollárt megkapnák a zenekiadók, cserébe a felhasználók szabadon tölthetnének le és oszthatnának meg a neten minden zenét.

A fájlcserélők fizető fogyasztóvá változtatására már többen tettek kísérletet, Kanada például kijelentette, hogy nem lép fel a fájlcserélőkkel szemben, és a kanadai lemezkiadók szövetsége már tavaly decemberben előállt az ötdolláros átalánydíj ötletével. A kiadók a befolyó összeget a zenéik letöltésszámának arányában kapnák meg. A Nokia Comes With Music programja, vagy a Vivendi Zaoza nevű kezdeményezése is hasonló elveken nyugszik: korlátlan zeneletöltés, előbbieknél a készülék árába épített plusz összegért, utóbbinál havi 5 euróért.

Az ötlet máris rengeteg vita forrása, ugyanis sok nyugtalanító kérdést hagy nyitva. Egy ilyen rendszer bevezetése nyilván katasztrofális következményekkel járna a jelenlegi legális online zeneboltokra (iTunes és társai), és az internet határok nélkülisége miatt egy rakás jogi problémát vetne fel.