Béla
12 °C
27 °C

Bíróságon harcol az Intel és az AMD

2004.04.20. 16:03
A két legnagyobb processzorgyártó cég tisztességtelen üzleti magatartással kapcsolatos ügyét kedden tárgyalják az amerikai Legfelsőbb Bíróságon. A bíróságon eldőlhet egy európai trösztellenes vizsgálat sorsa is.
Amennyiben az Advanced Micro Devices (AMD) javára döntenek, az az Európai Bizottság egy vizsgálatában is bizonyítékokkal szolgálhat, amelyet az Intel ellen érkező panaszok miatt indítottak. A vád szerint az Intel tisztességtelen üzleti eljárásokkal élt az AMD ellen.

Zárolt dokumentumokat nézegetnek

Egy negyven éves jogi szabályozás az Egyesült Államokban lehetővé teszi, hogy a végrehajtó testületek a külföldi bíróságok számára elérhetővé tegyék dokumentumaikat. Az AMD közel hatszázezer oldalnyi Intel-dokumentum megtekintését igényelte, hogy az európai bizonyítási eljárásban segítségükre legyen.

"Biztosak akarunk lenni abban, hogy az Európai Bizottság vizsgálatvezetői jól ismerik a tényeket, ezért elérhetővé akarjuk tenni a számukra" - nyilatkozta Michael Simonoff, az AMD szóvivője.

Az Intel alacsonyabb szintű bíróságon már fellebbezett az ellen, hogy az AMD birtokába kerüljenek a dokumentumok, arra hivatkozva, hogy a rendelkezés egyszerűen panaszkivizsgálás, nem pedig egy polgári peres eljárás, így nem tartozik az Egyesült Államok jogkörébe.

Trösztellenes vizsgálat

Az Európai Biztottság nyílt vizsgálat keretei között három éve vizsgálja az Intel üzleti gyakorlatát. 2000 októberében az AMD panaszai alapján indították el a vizsgálatot, amely szerint az Intel a gyártókat megfenyegette, amennyiben AMD termékeket használnak.

Az AMD ügyvédei a dokumentumokat az Intel és az Intergraph trösztellenes ügyében szeretnék felhasználni, és úgy vélik, hogy ezáltal bizonyítékokat szolgáltathatnak a Bizottság számára is. Az AMD egyik ügyvédje, Pat Lynch szerint a Bizottság egyik hivatalnoka jelezte cégük felé, hogy érdekelnék őket az Intellel kapcsolatos papírok. Az esetben sajátos csavart jelent, hogy ebben az ügyben az Európai Bizottság is megszólalt, és az Intel mellett foglalt állást.

Az Intel, amelynek a japán trösztellenes szervezetek vizsgálatával is szembe kellett néznie, tagadta az állításokat, azonban végig együttműködött a hatóságokkal.

Úgy tűnik, a befektetőket kevésbé érdekli a per, inkább a cégek bevétel-előrejelzéseivel törődnek, mondta Eric Gomberg, a Thomas Weisel Partners piackutató cég munkatársa.

Az AMD-nek mindenesetre a per jó alkalom lehet arra, hogy nagyobb nyilvánosságot szerezzen a panaszának, miszerint az Intel piaci stratégiája miatt a komputergyártók nem mernek AMD chipet szerelni gépeikbe.