Viola
-6 °C
-2 °C

Fizethet az Apple a Microsoftnak

2005.08.17. 11:00
Hamarabb szabadalmaztatta a szoftveróriás az iPod zenelejátszóban használt technológiák egy részét, mint maga a gyártó, az Apple Computer. Az utóbbinak sok százmillió dollárjába kerülhet e ballépés.

Szabadalmakkal ügyeskedő jogászokkal nagyon sok pénzt lehet keresni, és úgy látszik ezt a Microsoft szakértői is nagyon jól tudják - nem véletlenül szabadalmaztatták 2002 májusában a hordozható zenelejátszók néhány kulcsfontosságú összetevőjét, például a szoftveres menüket.

Lassan léptek

Ezzel az ügyes húzással sikerült megelőzniük az Apple Computert, amely ugyan 2001 novemberében már bemutatta az iPod zenelejátszót, a benne lévő technológiák levédésével csak fél évvel később, 2002 júliusában kezdett el foglalkozni, a végleges szabadalmi kérelmét pedig csak 2002 októberében nyújtotta be. Júliusban az Egyesült Államok szabadalmi hivatala el is utasította az Apple kérelmét, mivel néhány részlete megegyezett a Microsoftéval.

Persze nemcsak az Apple, hanem a Microsoft is rendelkezik saját fejlesztésű hordozható lejátszóval, de a könnyen kezelhető iPod teljesen uralja a piacot. Az Egyesült Államokban minden négy hordozható zenelejátszóból három iPod, és piacelemzők szerint idén 25 millió iPodot adnak el világszerte.

Engedékeny cégpolitika

A két cég közti versengés odáig fajulhat, hogy az Apple kénytelen lesz minden eladott iPod után körülbelül tíz dolláros licencdíjat fizetni a Microsoftnak, írta az Appleinsider.com című szakértői szájt. David Kaefer, a Microsoft szellemi tulajdonával foglalkozó elnöke azt nyilatkozta: a cég üzletpolitikája az, hogy licencdíjért cserébe másoknak is lehetővé teszik az általuk szabadalmazott innovatív technológiák használatát.

Az Apple ismét megpróbálja elfogadtatni a szabadalmát, és az ügyet a szabadalmi hivatal fellebbviteli testülete elé viszi, hiszen az iPod már megjelent, amikor a Microsoft benyújtotta a szabadalmát, mondta a cég szóvivője az Independent című lapnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!