Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Bennfentes kereskedésért ítélték el a német sztárhackert

2002.05.30. 13:32
Kim "Kimble" Schmitz viszonylag olcsón megúszta az ellene folyó eljárást. Egy müncheni bíróság tiltott bennfentes kereskedelem miatt egy év nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a korábban híressé vált hackert. Ezen kívül az üzletemberré avanzsált Schmitz 100 ezer eurós büntetést is kénytelen leszurkolni. A bíróság a jogerőssé vált ítéletét az ügyészség indítványát elfogadva hozta.
Regina Holstein bírónő és az ügyészség eltekintettek az öt éves kiszabható legsúlyosabb büntetés alkalmazásától, mivel Kim Schmitz részletes vallomást tett. Szintén mellette szólt az "előnyös szociális prognózis", azaz hogy a javulás útjára lépett. A hacker a rövid eljárás elején még az ártatlanságát hangoztatta.

Árfolyamnövelés

Kimble a bangkoki Grand Hyatt Erawan lakosztályában
A vádirat szerint az üzletemberként gyorsan ismertté vált Schmitz ugyanazon a napon, amikor vásárolt a holland Letsbuyit.com internetes cég részvényeiből, jelezte a cég tulajdonosainak azt a szándékát, hogy a cég csődjének megelőzésére 1,15 millió eurót kész befektetni.

A másnap napvilágra kerülő bejelentés azonban csak a cég részvényárfolyamának emelkedését célozta. A terv be is jött: így emelkedhetett az árfolyam egyetlen nap alatt több mint 100 százalékkal. Schmitz másnap eladta a papírokat, busás nyereséget kasszírozva. Az ügyészség ezen kívül azt is felrótta neki, hogy a befektetőket a honlapján a tervezett részvénytársaságához szándékosan téves adatokkal csábította.

Thaiföldön bujkált

Schmitz 2002 elején különös körülmények között Thaiföldre menekült, és egy bangkoki luxusszállóban vették őrizetbe. Az ellene folyó eljárás a média élénk figyelme mellett folyt. Bíróság előtt nem először állt az ex-hacker. 1994-ben csalás miatt már két évi felfüggesztett börtönre ítélték.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?