Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Internetper Kínában

2001.02.14. 21:04
Kedden Kínában elkezdődött a felforgató internetes oldalak készítésével vádolt Huang Qui büntetőpere. Az üzletember a demokrácia mellett kiálló weboldalt üzemeltetett, amely a hivatalos szólamokkal ellentétben pozitívan emlékezett meg az 1989-es Tienammen téri eseményekről.
Huang Qui az első ismert személy, akit Kínában weboldalon terjesztett politikai cikkek miatt fogtak perbe. A keddi zártkörű tárgyalással a pekingi kormányzat megmutatta, komolyan gondolja az internet megregulázását. A tárgyalóterembe nem léphettek be még a vádlott hozzátartozói sem - nyilatkozták a népbíróság illetékesei.

Huang Qui és fia
Ha megszületik az ítélet, addig nem is lesz nyilvános, míg a felsőbb pártvezetés meg nem ismeri a bíróság következtetéseit. Annyit tudni lehet, hogy Huangot az állami hatalom aláásásával vádolták. Emberi jogi csoportok szerint azzal lehetett a hiba, hogy a kérdéses weboldal megemlítette az északi muszlim régiókban kialakult függetlenségi mozgalmat, és a betiltott Falun Kung szektát. Huangot chengdui otthonában június 3-án tartóztatták le, egy nappal a Tienammen téri véres leszámolás 11. évfordulója előtt.

A férfi még 1999-ben indította a 6-4tianwang.com website-ot, amely eltűnt személyek nyomait kutatva, mintegy internetes üzenőfalként működött. A weboldal a 6-4 számkapcsolat (június 4.) miatt vonzotta a pekingi diáklázadással kapcsolatos bejegyzéseket is.

Ahogy közeledett az újabb évforduló, egyre keményebb üzenetek követelték a hivatalos álláspont módosítását, miszerint ellenforradalmi zavargások lettek volna 1989-ben. Emberi jogi csoportok arra is emlékeztetnek, hogy a site vonzotta az emberi jogi visszaélésekkel és hivatali korrupcióval kapcsolatos üzeneteket is. Ezek a témák Kínában szintén érzékenynek minősülnek, nyilvános megvitatásukat ahogy csak lehet, korlátozzák.

Huang tagadta felelősségét az oldalain elhelyezett üzenetekért. Letartóztatása nemzetközi újságírószervezetek és emberi jogi csoportok tiltakozását is kiváltotta. A kínai kormány folyamatosan korlátozza polgárait azok legalapvetőbb jogaiban, beleértve a szabad véleménynyilvánítás jogát - tudatta közleményében a New York-i székhelyű Committee to Protect Journalists. A Huang Qui-ügy bizonyítja, hogy az internet elterjedése nem változtatta meg az országban uralkodó szomorú politikai helyzetet.