Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Feladja magát a hajléktalan hacker

2003.09.08. 13:02
A legendás Adrian Lamo az utóbbi években számos nagyvállalat számítógépes rendszerét feltörte, ezért a nyomozóhatóságok már régóta vadásznak rá. A huszonkét éves fiatalember a tervei szerint hamarosan feladja magát, de először szeretné megismerni az ellene felhozott vádakat.
Csütörtökön az FBI ügynökei megjelentek Lamo szüleinél, akik Kaliforniában élnek. Lamo a pénteken adott telefonos interjújában a Cnetnek nem árulta el a tartózkodási helyét, ugyanakkor közölte: már tud arról, hogy kereste őt az FBI, de nem vette fel a kapcsolatot a szüleivel.

Vádakra várt

Lamo augusztus 22-én azt nyilatkozta a Cnetnek, hogy az FBI valószínűleg felgyorsította a New York Times számítógépes rendszere feltörésével kapcsolatos nyomozást, de ezt a feltételezést csak azután tudta megerősíteni, hogy a hatóságok megjelentek a szüleinél. A Cnet szerint Lamo megemlítette, hogy feladja magát.

"Többet meg akartam tudni az ellenem felhozott vádakról, mielőtt feladnám magam, hogy szembenézzek azokkal" - mondta a hacker.

A fiatal hacker kirendelt ügyvédje szerint Lamo ellen panaszt nyújtottak be New Yorkban, és szövetségi letartóztatási parancs van érvényben ellene.

Beolvasott az újságnak

Christine Mohan, a New York Times Digital szóvivője pénteken azt nyilatkozta, hogy a vállalat biztonsági rendszerének feltörése óta folyamatosan együttműködnek a hatóságokkal. Mohan nem árult el részleteket az együttműködés mibenlétéről, ezért azt sem lehet tudni, hogy a vállalat feljelentette-e a hackert.

Az ominózus rendszerfeltörés 2002 februárjában történt. Lamo hozzáfért az alkalmazottak személyes adataihoz, például megszerezhette a társadalombiztosítási számukat, és néhány híres személyiség elérhetőségét is megismerhette, például Jimmy Carter, az Egyesült Államok volt elnökének és Queen Latifah előadóművésznek a telefonszámát.

A fiatal hacker korábban más rendszerekbe is behatolt: 2001 májusában az Excite@Home, 2001 szeptemberében a Yahoo, 2001 októberében a Microsoft, 2001 decemberében pedig az MCI WorldCom számítógépei fölött vette át az irányítást. A remndszerek feltörése törvényellenes, és az elkövető egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Nem helyhez kötött munka

Lamo híres hajléktalan életmódjáról: nem rendelkezik állandó lakcímmel és néha a barátainál, néha pedig elhagyott épületekben húzza meg magát. Távolsági buszokkal járja be az Egyesült Államokat, különösen azóta, hogy az FBI a nyomában van. Elmondása szerint folyamatosan mozgásban van, és nem tölt el két éjszakát ugyanazon a helyen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!