Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Berlin betiltaná a gyilkolós játékokat

2005.11.18. 14:45
A lassan megalakuló német nagykoalíció pártjai a koalíciós szerződésükben rögzítették, hogy Németország területén az ifjúság védelmében betiltják az erőszakot magasztaló számítógépes játékokat.

A nagykoalíció felé haladó CDU és az SPD a koalíciós megállapodásban elkötelezte magát a gyermek- és fiatalkorúak jobb védelme mellett. Ennek során kiemelt szerepet kap a számítógépes "gyilkolós játékok" betiltása.

Az átfogóan "Killerspiele" (gyilkos játékok) néven emlegetett tartalmakról a koalíciós szerződés 6.3-as szakasza szól, "Erőszak nélkül felnőni" cím alatt. A pártok szerint a jelenlegi szabályozás ugyanis az új média fejlődési üteme mellett nem kielégítő.

Ezért az ifjúságvédelemben sürgős lépésekre van szükség, lépést kell tartani a műszaki fejlődéssel, és egyértelmű határokat kell szabni, vélik. Az öncélú lövöldözős játékok üzenete: mindent semmisíts meg magadon kívül, fejtegette egy csütörtöki rádióműsorban Maria Böhmer, a CDU frakcióvezető-helyettese.

Mással is kiváltható

Az ilyen számítógépes játékok az erőszakot imitálják, és a harcon kívül semmilyen más megoldást nem kínálnak a konfliktusok megoldására. A gyorsaságot és a stratégiai gondolkodást, amelyekben az ilyen játékokban ugyancsak szükség van, más tartalmakkal is lehetséges fejleszteni, idézte a Handelsblatt Böhmer szavait.

A politikus szerint az erőszakos tartalmak gyakori használata csökkenti a gátlási küszöböt, így a felhasználók a hétköznapokban is könnyebben fogadják el az erőszakot. Nem szabad megvárni, míg a fiatalkorúak által elkövetett ámokfutások, amilyen például 2002-ben Erfurtban történt, az utcára vigye az embereket. Ehelyett megelőző intézkedéseket kell tenni.

A CDU parlamenti képviselője elismerte, hogy az internet és a számítógép esetében a tilalom kevésbé lehet hatékony, mint a tévéműsoroknál. A fiatalok ugyanis cserélgetni fogják egymás között a játékokat. Maria Böhmer szerint emiatt is fontos, hogy a gyerekek az információs médium megfelelő kezelését korán, már az óvodában és az iskolában elsajátítsák.