Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Közvetítőt jelöltek ki az antitrösztperben

2001.10.15. 15:58
A Colleen Kollar-Kotelly szövetségi bírónő által felkért jogász specialista, a bostoni Eric D. Green november 2-ig peren kívüli egyezséget dolgozhat ki a szövetségi kormány és 18 szövetségi állam, illetve a Microsoft között. Ha ez nem sikerül, 2002 márciusában megkezdődnek a meghallgatások a kartelljogi vétségek miatt kiszabható büntetés ügyében.
Az USA Legfelsőbb Bírósága nem sokkal ezelőtt visszautasította a Microsoft beadványát, miszerint függesszék fel a vállalat ellen korábban hozott kartelljogi ítéletet. Abban az ítéletben június 28-án úgy döntött Washington D.C. feljebbviteli bírósága, hogy a Microsoft illegálisan bír monopolhelyzettel a személyi számítógépek operációs rendszereinek piacán.

A bíró magatartását kifogásolta a cég

E döntés ellen a Microsoft azzal érvelt, a hónapokkal ezelőtt meghozott eredeti ítéletet az illetékes bíró eljárás alatt tanúsított nem megfelelő magatartása komolyan befolyásolta.

Thomas P. Jacksontól a nyár során vették el az eljárást, miután bebizonyosodott, hogy tavaly, még a folyamatban lévő per idején újságírók előtt elítélőleg nyilatkozott Bill Gatestől, és az általa alapított szoftvercégről.

Nem lesz darabolás

Jackson azt rótta fel a Microsoftnak, hogy a szoftverek terén élvezett monopóliumát bűnösen kihasználja, és elrendelte a konszern feldarabolását. A feljebbviteli bíróság június folyamán ezt a vádat fenntartotta, de a cég feldarabolásáról hozott döntést felfüggesztette. Az amerikai kormány pedig a múlt hónapban elállt attól, hogy ragaszkodjon a cég feldarabolásához.

A Microsoft elleni kartellperben most egy professzionális közvetítő is munkálkodni fog a kompromisszum kidolgozásán. Colleen Kollar-Kotelly szövetségi bírónő azzal a feladattal bízta meg Eric D. Greent, a Boston Egyetem jogászprofesszorát, hogy november 2-ig a két oldal által egyaránt elfogadható egyezséget dolgozzon ki.

Ha ez nem sikerül, 2002 márciusában megkezdődnek a meghallgatások a kartelljogi vétségek miatt kiszabható büntetés ügyében.