Gusztáv
-4 °C
1 °C

A beperelt felhasználó visszavág

2005.10.10. 14:00
A maffiaellenes törvényt citálja egy amerikai nő, amikor visszapereli a tévesen vádaskodó, lakását és életét felforgató zeneipari szövetséget.

Az amerikai lemezkiadók szövetsége (RIAA) sok esetben perelte már be p2p fájlcserélő hálózatok felhasználóit, akik a feltételezések szerint szerzői jogi védelem alatt álló anyagokat töltöttek le, vagy tettek mások számára elérhetővé.

A 41 éves Tanya Andersen viszont, aki Oregon szövetségi államban él, hevesen tiltakozik a vádak ellen, és a maga részéről ellenkeresetet nyújtott be a RIAA-val szemben. Azzal vádolja a zenei ipari szövetséget, hogy megsértették a magánszféráját, ugyanis soha nem töltött le illegálisan ezer darab zeneszámot.

Kriminális összeeskövés

A felperes arra kéri a bíróságot, állapítsák meg, hogy a RIAA más cégekkel összeesküdve "zaklatást, zsarolást, csalást és más kriminális cselekményeket hajtott végre." Az ellene folyó nyomozás során a számítógépét átkutatták.

A beadványában a mozgássérült nő azt hangsúlyozza, hogy az alaptalan vádak miatt kiállt stresszhelyzet fokozta testi és lelki gyötrelmeit, írta a Wired.

A visszaperelés további pikantériája, hogy a feljelentését a nő a RICO (Racketeering Influenced and Corrupt Organization, zsarolással befolyásolt és korrupt szervezetek) név alatt ismert törvénycsomagra alapozza. A múlt század első felében elfogadott törvény alapján több gigantikus kartellt szétvertek már.