Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Nem kell önadózónak lenni a Sulinethez

2004.01.15. 15:41
Számos munkáltató arra szólította fel a Sulinet Expressz programban vásárló alkalmazottait, hogy válasszák az önadózást, mert csak így vehetik igénybe az adókedvezményt. Az Oktatási Minisztérium az APEH-hez fordult az ügyben, a hivatal állásfoglalása szerint a sulinetes adókedvezmény nemcsak önadózással, hanem munkáltatói adóbevallással is érvényesíthető.
Az Oktatási Minisztériumhoz számos megkeresés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a Sulinet Expressz programban vásárló, nem önadózó alkalmazottakat a munkáltató felszólította az önadózás választására, áll a tárca lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A minisztérium ez ügyben megkereste az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt (APEH), amely állásfoglalást bocsátott ki a kérdéssel kapcsolatban. A január 14-én kiadott állásfoglalás szerint a vásárlónak nem kell az önadózást választania annak érdekében, hogy a Sulinet Expressz biztosította adókedvezményt igénybe vehesse, azt munkáltatói adóbevallással is érvényesítheti.

Február 20-ig kell benyújtani

"Az adókedvezmény alapját és összegét a magánszemély nevére kiállított számla bizonyítja. A munkáltató az adóalapot és az adót a magánszemély nyilatkozata alapján, az adóévet követő február 20-ig átadott, az adókedvezmény igénybevételére jogosító igazolások figyelembevételével állapítja meg" - áll az APEH állásfoglalásában.

A sulinetes adókedvezmény érvényesítéséhez a vásárlónak a fenti határidőig át kell adnia a nevére szóló, adóazonosító jelét is tartalmazó számlát vagy az általános szabályok szerint kiállított számlát és a forgalmazó által kiállított igazolást is, írja az APEH.

"Elsősorban az eredeti bizonylatot kell átadnia a magánszemélynek, ugyanakkor nem kifogásolható (például garanciális jogok érvényesítése miatt), hogy az eredetiben bemutatott igazolásról vagy számláról a munkáltató készít másolatot. Ilyen esetben mind az eredeti, mind a másolati példányra rájegyzi a munkáltató, hogy mikor és milyen okból készült a másolat" - írja az állásfoglalás.