Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

A Windows Media Player figyel téged

2002.02.21. 16:11
Ha a család otthon Windows Media Playerrel DVD-zik, az egész Microsoft együtt nézheti velük a filmet, mivel a szoftver a központi szerverre küldi a lemez adatait.
A Microsoft Media Player szoftvere folyamatosan loggolja, milyen lemezeket hallgat, milyen filmeket néz a t. felhasználó. A vállalat szerdán utólag kiegészítette a program felhasználói szerződését, miután egy biztonságtechnikai szakértő felhívta a figyelmet a jelenségre.

A szoftver listát készít minden felhasználó lelkivilágáról, ami egyszer még, a nem is olyan távoli jövőben vagyonokat fog érni piackutatóknak, ügyvédeknek és még ki tudja kinek. A Microsoft állítása szerint nem tervezi eladni a Media Player 8-al gyűjtött adatokat.

Elkél majd a háztartásban

A Microsoft Media Player 8 médialejátszó a Windows XP szerves része, amely az eladási statisztikák szerint legalább 20 millió példányban zsizseg világszerte. Az önállóan nem letölthető szoftver CD-k, digitális zenék és legutolsó változata óta DVD-k lejátszására egyaránt izzítható.

Amikor az ember bedob egy cédét, a lejátszó kikeresi a netről a lemez és a számok címét, s a korábbi verziókhoz hasonlóan ezeket egy fájlban tárolja a számítógépen. Az XP-hez készült lejátszó egyik újítása, hogy a DVD-ket is felismeri, szintén újdonság, hogy ezeket az információkat tovább is küldi a Microsoft egyik szerverére.

Nézzük együtt!

A program minden egyes számítógép minden egyes felhasználójához önálló azonosítószámot rendel, ezek alatt gyűjtögeti, a szerveren mit néznek, hallgatnak. DVD-k esetében ez úgy működik, hogy a szoftver a Microsoft szerveréről lehúzza a filmet felosztó fejezetek címeit, és eközben leadja a film és a Media Player azonosítóját.

A médialejátszó saját adatbázist készít a lejátszott filmekről a felhasználók gépén, a WindowsMedia.com szerverről lerántott metaadatokból. A metaadatok tartalmazzák a filmek, fejezetek címét, a stáblistát és a film borítóját. A WindowsMedia.com szervere oszt egy azonosító cookie-t az adatokat lekérdező gépnek, amelyről a Windows XP durván négy hónapos pályafutása alatt egészen szerdáig nem sikerült tájékoztatni a felhasználókat.

Módosított felhasználói feltételek

A Microsoft Windows XP-hez készített Media Player adatvédelmi feltételeiben az önkéntes adatszolgáltatás keddi népi felismeréséig nem nyilatkozott, hogyan gyűjti és mire használja az adatokat.

Az utólagosan korrigált dokumentum szerint a szoftvergyártó nem használja az adatokat egyes felhasználókhoz köthető marketingcélokra, tehát nem küld nekik személyre szabott reklámspamet kedvenc DVD-i folytatásáról, vagy nem kusztomizálja a WindowsMedia.comon látott hirdetéseket.

A Microsoft az adataik miatt aggódóknak azt ajánlja, tiltsák le a böngészőben a cookie-k használatát, máris megszűnik az információszolgáltatás, ugyan kicsit kényelmetlenebb lesz ezentúl a böngészés. A számítógépen gyűjtött adatbázist a szoftvergyártó speciális formátumban tárolja, amit állítólag mások nem tudnak könnyen kikódolni.

Mit lehet tenni amúgy

A filmek, cédék adatbázisát kézzel kitörölni nem célszerű, lévén megfeküdhet tőle az egész Media Player. A szoftver beállításainak megváltoztatásával megszüntethető az adatszolgáltatás, ekkor viszont az online közvetítéseket bukja el a felhasználó.

Magától értetődő megoldás még, ha a Windows Media Player helyett bármi mást használ a júzer, több ingyenes szoftver is fut a piacon, cédéhallgatásra például ott van a klasszikus Winamp, DVD-zésre pedig kiválóan alkalmas a szintén ingyenes Maximus DVD.

Az adatszivárogtatást felfedező biztonságtechnikai szakember, Richard Smith megjegyezte, a rejtett funkció legalábbis érdekesen kaszálja el Bill Gates legutóbbi kinyilatkoztatását, miszerint a felhasználónak totális kontrollja kell legyen személyes adatai felett.