Konrád
8 °C
26 °C

Perhullám európai fájlcserélők ellen

2006.04.07. 15:10
A postástól a bíróig minden rendű és rangú felhasználó ellen indított pert 10 országban a zenei ipar. Az IPFI sikerével zárult korábbi perekben az átlagos büntetés 2633 euró (710 ezer forint) volt.
A fájlcserélő börzék európai felhasználói ellen újabb perhullámot indított a zenei ipar. Tíz országban összesen mintegy kétezer bírósági beadványt készített az International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) érdekvédelmi szervezet. A vád mindenki esetében ugyanaz: másolásvédett anyagok illegális terjesztése.

Az érintett felhasználók társadalmi helyzete az IPFI szerint igen széles spektrumban szóródik. A szőnyegfektető szakmunkástól a német bíróig mindenki képviselve van. Az életkor és a nem alapján viszont kisebb a szóródás. Az alperesek nagy része 20 és 35 év közötti férfi, idézte a InfoWeek.ch híroldal az IPFI képviselőit.

A várható büntetési tétel meglehetősen borsos. Az IPFI által korábban indított, és a felperes sikerével zárt perekben az átlagos büntetés 2633 euró (710 ezer forint) volt.

A feljelentések mellett Olaszországban egy razziára is sor került. Ennek keretében 70 számítógépet lefoglaltak, az illegális fájlcsere nyomainak biztosítására. Az IPFI utal arra, hogy a feljelentéseket nem a "kis letöltők" ellen indították, hanem olyan személyek ellen, akik a fájljaikat másoknak letöltésre felkínálják. Viszont a két tevékenység szétválasztása az aktuális fáljcserélő kliensekkel rendszerint nem lehetséges.

A zenei ipar évek óta a zenék online csereberéjét teszi felelőssé a cd-eladások visszaeséséért. Tudományos igényességű vizsgálatok viszont csak részben tudták ezt megerősíteni. Miközben a zenei ipar által finanszírozott tanulmányok egybehangzó eredményein nem lehet csodálkozni, független elemzések árnyeltebb képet adnak ebben a témában.