József, Bánk
-7 °C
0 °C

Adóznak az adótornyok Ausztriában

2005.06.21. 11:22
Alsó-Ausztria vezetésének szilárd elhatározása, hogy adót vet ki a mobiltornyokra. A szolgáltatók élesen tiltakoznak, és nyomban az ügyfelekre hárítanák a költségeket. Az osztrák tartomány korábban már a távvezetékek tartóoszlopait is megadóztatta volna.
Az osztrák mobilszolgáltatók hétfőn felháborodva fogadták Alsó-Ausztria terveit a mobiltornyok megadóztatására. Salzburg, Felső-Ausztria és Burgenland tartományok szintén hasonló adó kivetését mérlegelik.

A felháborodott mobilszolgáltatók pert fontolgatnak, és azt is közölték, hogy esetleges többletköltségeiket azonnal áthárítják az ügyfelekre. Az esetleg kivetett adó így egyenesen a mobildíjak emeléséhez vezetne, írta keddi számában a Der Standard.

A kormány vétózni fog

Hubert Gorbach közlekedési- és vidékfejlesztési miniszter szintén nem nyugszik bele az alsó-ausztriaiak magánakciójába. A szövetségi kormány várhatóan vétót emel majd az "adóberendezési illeték" ellen, amelyből Alsó-Ausztria vezetése 45 millió eurós (11,15 milliárd forintos) betételt remél, nyilatkozta a lapnak Christine Lackner, a minisztérium szóvivője.

Ausztriában a tartományi adók nem hághatják át a szövetségi illetékességi köröket, a kormány ezért rendelkezik vétójoggal, feltéve, hogy egyhangúlag tud határozni az adott kérdésben. Ha Alsó-Ausztria tartományi gyűlése ennek ellenére kitart saját határozata mellett, az osztrák szövetségi tanács 26 tagú bizottsága mondja ki a végső szót. A tartomány már vitt el idáig ügyet, amikor adót akart kivetni a villamos távvezetékek póznáira. Az a kezdeményezés megbukott.

Az 18 141 mobiltorony országa

Az Ausztriában működő öt mobilcég (a Mobilkom Austria, a T-Mobile Austria, a One, a tele.ring és a "3" néven szolgáltató Hutchison) összesen 18 141 mobiltornyot tart fenn. Rendkívül alacsony, 1194 azoknak a közösen használt tornyoknak a száma, amelyeket az új adónem kiötlői előnyben részesítenének.
A 2004 tavaszi adatok szerint a legtöbb torony, egészen pontosan 3324 Alsó-Ausztriában áll. Ezt követi Bécs (3156), Stájerország (2737), Felső-Ausztria (2477), Karintia (1846), Tirol (1810), Salzburg (1446) és Vorarlberg (719). A legkevesebb, 626 darab mobiltorony Burgenland területén áll.

A "vadul burjánzó mobiltornyokra" kivetett adó ellen több oldal is megfogalmazott alkotmányossági aggályokat. Az illetékes osztrák felügyelet (RTR) távközlési részlegét vezető Georg Serentschy attól tart, hogy az adó a versenyhelyzet mennyiségi és minőségi romlásához vezetne. Mivel az adó csak a mobilszolgáltatókat sújtja, és más tornyok üzemeltetői, így például az ORF mentesülnek alóla, az egységes elbírálás elve is sérül, jelentett ki Serentschy.

Georg Pölzl, a második legnagyobb osztrák mobilcég, a T-Mobile elnöke szerint alkotmányellenes az Alsó-Ausztrióban bevezetni kívánt toronyadó. Egyrészt aránytalan beavatkozást jelent a T-Mobile tulajdonosi jogaiba, másrészt veszélyezteti a cég üzleti tevékenységének szabadságát, mondta a Der Standardnak Pölzl.

Magasabb díjat hozna

A mobiltársaságok kongatják a vészharangot a tervezett adó miatt. A T-Mobile például arra számít, hogy minden osztrák mobiltorony megadóztatása évente 100-150 millió eurós terhet róna az ügyfelekre. Ha a tartomány kitart a tervezet mellett, a felhasználók havi 5-6 euróval magasabb alapdíjra számíthatnak.

Az új adó ellenzői közül kevesen tartják hihetőnek a tartomány érvelését, miszerint az adó elsősorban nem pénzszerzési forrás, hanem azzal csupán a több mobilcég által közösen használt tornyok arányát szeretnék 60 százalékra feltornászni.

A St. Pölten-i tartományi gyűlésben hétfőn újabb megbeszélés zajlott a mobilcégek képviselőivel. Az alsó-ausztriai mobiltoronyadó eldöntött tény - erről volt kénytelen beszámolni Thomas Barmüller, a mobilkommunikációs fórum ügyvezetője. Annyi ígéretet kapott csupán, hogy a hatálybalépés előtt a jogszabály még részletkérdésekben módosulhat.

Itthon más adóval lett baj

Magyarországon néhány héttel ezelőtt az adótornyok adózásáról teljesen más megközelítésben volt szó. Tévesnek minősítette ugyanis a bíróság a T-Mobile eddigi gyakorlatát, miszerint a cég telephelynek tekintette a bázisállomásokat. Ennek a kistelepülések számára kellemetlen következménye, hogy a mobilcég most több évre visszamenőleg visszakéri a tévesen lerótt adót.

A T-Mobile-nak ugyanis nem lett volna szabad "telephelyenként" fizetni az (uniós jog szempontjából a csatlakozás óta különben aggályos) iparűzési adót. A mobilcég nem ért ugyan egyet a döntéssel, de most visszakéri az önkormányzatoktól a befizetett pénzt.