Bernadett
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

A Google-mobil nem telefon

2007.11.06. 12:15
A hétfő esti bejelentés óta a fél világ a Google mobiltelefonjáról beszél. Bár a sajtóközlemények elég szűkszavúak voltak, annyi kiderült, hogy nem lesz Googlephone, illetve 2008-tól tulajdonképpen bármilyen mobil Googlephone lehet. Nem tiszta? Sebaj, elmagyarázzuk.

Tulajdonképpen mit jelentettek be?

Az Android nevű mobilos operációs rendszert és szoftverfejlesztési környezetet, illetve a mögötte álló Open Handset Alliance nevű szövetséget, amiben 34 mobilos, vagy ahhoz közeli cég tömörül, és támogatja a platformot.

Na és kiket sikerült a Google-nek maga mellé állítani?

A teljes lista itt olvasható. Minden kapcsolódó iparágból sikerült fontos piaci szereplőket megnyerni az ügynek, de legalább ugyanennyi nagyágyú hiányzik is. Szolgáltatóknál például a csapatban van a T-Mobile, a Sprint és a China Mobile, de nincs a Vodafone, az AT&T és a Verizon. Készülékgyártóknál ott az LG, a Motorola és a Samsung, de nincs a Nokia és a Sony Ericcson, és így tovább.

Oké, és mi is ez az Android?

Egy Linux-alapú szoftver, ami a Google reményei szerint a jövőben a mobiltelefonok egységes operációs rendszere lesz. Olyasmi, mint a Windows Mobile vagy a Palm OS, azzal a fő különbséggel, hogy ingyenes és nyílt forráskódú, bárki fejleszthet rá saját programokat. Ezáltal olyan lesz az eddig zárt mobilplatform, mint a web, ahol szinte naponta jelennek meg új ötletek.

A fejlesztői környezetet a Google november 12-én adja ki, akkor okosabbak leszünk.

Mitől lesz jobb egy androidos telefon, mint a mostani mobilok?

Az egyik legfontosabb újítás a teljes értékű böngésző: az Android minden olyan webes tartalmat képes kezelni, amit egy asztali pécé tud. Ez persze elég rosszul hangzik az olyan cégek számára, amik eddig nagy pénzeket akasztottak le olyan fizetős tartalmakkal, alkalmazásokkal, amiket az Android ingyen nyújt majd.

Nem fogják a mobilszolgáltatók egyszerűen letiltani az ilyen ingyenes lehetőségeket?

Elvileg megteheti egy szolgáltató, hogy a telefonjaira kerülő Android-verzióban letiltja például a VoIP-szolgáltalásokat, hogy ne lehessen a készüléket ingyenes nettelefonként használni. Persze senki nem fog ilyen telefont választani, ha a konkurenciánál nincsenek korlátozva ezek a funkciók. Arról nem is beszélve, hogy az iPhone-t is milyen hamar feltörték, hát egy szabad forráskódú rendszerben ugyanez még könnyebb lesz a hackereknek.

Ha nyílt a rendszer, az azt jelenti, hogy bárki belenyúlhat?

Olyan szinten akár mindennemű programozói tudás nélkül is, ahogyan mondjuk az ember a Netvibes-nyitóoldalát összerakja. Egyébként - bár persze ez attól is függ, mennyit enged az adott szolgáltató - bárki fejleszthet alkalmazásokat, widgeteket Android alá.

És akkor lesznek vírusok is, és tűzfalat kell telepíteni a mobilra?

A nyílt rendszer biztonsági kockázatokkal is jár. Az mindenesetre bíztató, hogy az Android Linuxra épül, ami nem arról híres, hogy tele lenne biztonsági lyukakkal, és hemzsegnének rajta a vírusok.

De miért jó ez az egész a Google-nek?

Egyrészt azért, mert az Androidban benne van egy egységes, minden telefont elérő hirdetéskiszolgáló rendszer lehetősége is, amivel a Google magához ragadhatná az uralmat a mobilos reklámpiacon (mert afelől ne legyen kétségünk, hogy a nagy szabadságért és ingyenességért a hirdetések tengere lesz az ár - aztán majd lesznek Androidra is adblocker programok...). Másrészt - bár ennek már kicsit összeesküvés-elmélet íze van -, ha a Google valóban be akar törni az operációs rendszerek világába, és legyőzni a Microsoftot, a leglogikusabb első lépés a mobilok világában kezdeni a hódítást, majd onnan lépni tovább.

Mikor jelennek meg az első androidos telefonok?

Legkorábban 2008 második felében. A HTC máris bemutatott egy Dream fantázianevű androidos referenciamodellt, iPhone-szerű érintőképernyővel, és a Motorola is minél hamarabb meg akar jelenni ilyen telefonnal a piacon - de elemzők szerint legalább fél évre van még szükség, hogy a kereskedelmi forgalomig jussanak ezek.