16:00, December 04. ÉLŐ
Franciaország 1
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Sms-alapú fizetőrendszert fejleszt a Google

2007.09.04. 15:30
A Google kiütné a hitelkártyaipart a GPay rendszerrel: sms-sel fizethetünk, vásárolhatunk, utalhatunk át pénzt. Hasonló megoldások kicsiben más sok helyen működnek a világban.

Egyre feltűnőbben, és agresszívebben terjeszkedik a mobilok világa felé a Google. A titokzatos gPhone, és a 700 MHz-es frekvenciatartomány iránt mutatott, dollármilliárdokban mérhető érdeklődés (ami saját mobilszolgáltatás indítását vetíti előre) után most egy sms-alapú fizetőrendszer tervei láttak napvilágot, ami univerzális bankkártyává változtatná a mobilunkat.

A GPay néven bejegyzett rendszer leírását 2006. februárjában nyújtották be az amerikai szabadalmi hivatalhoz, és most lett publikus. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy ennyire lassú a szabadalmak elbírálása; szokás időt adni a szabadalom gazdájának a megvalósításra, mielőtt a konkurensek elkezdhetnék az ötlet lemásolását. A lényeg: az sms-es fizetőrendszeren már legalább másfél éve dolgoznak a Google mérnökei.

A GPay elméletileg úgy működne, hogy egy egyszerű sms-hez tetszőleges összeget csatolhatnánk a bankszámlánkról, amit egy ellenőrző kód megadása után a rendszer átutalna az sms címzettjének számlájára. Így tulajdonképpen a GPay rendszerének minden tagja között szabadon áramolhatna a pénz, fizethetnénk vele a sarki boltban, a moziban, étteremben, kólaautomatánál - vagy akárhol, ahol ma készpénzt vagy bankkártyát veszünk elő.

Illusztráció az elfogadott szabadalomból

A rendszer papíron gyorsnak, átláthatónak (minden telefonhoz egyértelműen kapcsolható egy bankszámla) és biztonságosnak tűnik. Nem kell megadnunk a kártyánk adatait a boltban, sőt, nincs kártya sem, amit elveszíthetnénk (az elveszett vagy ellopott telefonnal pedig a PIN-kód híján nem tud illetéktelen a számlánkhoz férni).

Hasonló rendszerek már évek óta működnek kicsiben: Amerikában szinte mindenhol lehet sms-ben a parkolásért fizetni (Magyarországon is van már ilyen rendszer), Japánban vonatjegyet vásárolhatunk így, sőt Afrikában is kísérleteznek vele a fejletlen bankrendszer kiváltására. Széles körűen elterjeszteni - márpedig a siker záloga az lenne, hogy bárkinek tudjunk fizetni - még senkinek sem sikerült. A Google viszont elég nagy ahhoz, hogy ezt véghezvigye, sőt a rendszerhez szükséges mobilszolgáltató szerepét is magára tudja vállalni, ha kell.  • Hírek
  • Hírek