Telefonba költözik a Google

2007.08.30. 14:38
Ha hihetünk a pletykáknak, két héten belül kiderül, mi a titokzatos gPhone, amivel a Google belépne a mobiltelefonok piacára, és ami miatt milliárdokat költene egy frekvenciatartomány megvételére.

Az elmúlt napokban hirtelen felerősödtek a Google-fejlesztésű telefonról (más források szerint mobilos operációs rendszerről) szóló pletykák az interneten. A gPhone-ról már 2004 óta pusmognak a jól értesültek, most azonban minden hír, minden értesülés ugyanúgy végződik: a Google két héten belül lerántja a leplet a Nagy Telefonos Titokról, ami minden bizonnyal fenekestül fogja felforgatni a mobilipart. De mi is lehet a titokzatos gPhone?

Google a zsebben

A Google 2005 nyarán vásárolta fel a mobil operációs rendszereket fejlesztő Android céget (azóta látványosan megemelkedett a Google mobilos szabadalombejegyzéseinek száma is) - a pletykák szerint az ő munkájuk képzi a gPhone alapját.

A neten keringő egyik (kamu)
kémfotó a gPhone-ról

A rendszer állítólag linuxos alapokon nyugszik, és a legnépszerűbb Google-alkalmazásokat viszi mobilos környezetbe a Gmailtől a Gtalkon át a Google Mapsig (ami gps-t is feltételez a készülékben) és Google Docsig, vagy akár a YouTube-ig.

Hogy a gPhone maga a telefon, vagy csupán a szoftver, amit mobilcégek a készülékeikre rakhatnak, még elég homályos - a hírek szerint a Google tárgyalt az okostelefonokat és pocket pc-ket gyártó tajvani HTC-vel, az LG-vel és a Samsunggal is a készülék gyártása ügyében, mobilszolgáltatók felől pedig a T-Mobile, az Orange és az O2 neve merült fel lehetséges partnerként. Isabel Aguilera, a Google dél-európai részlegének vezére 2007 tavaszán egy interjúban megerősítette, hogy a cég mérnökei egy mobiltelefonon dolgoznak - azóta viszont teljes a hírzárlat.

Hirdetések hajtotta ingyentelefon?

A gPhone-t a hírek szerint nem az iPhone konkurensének szánja a Google, inkább olcsó tömegterméknek (százdolláros, azaz 20 ezer forint körüli árról szólnak a pletykák).

A HTC gPhone, ahogy az ismeretlen
Photoshop-művész elképzelte

2006. novemberében a Google-vezér Eric Schmidt azt nyilatkozta, a telefonokat ingyen kellene adni, és a szolgáltatásokkal, illetve célzott hirdetésekkel behozni az így kiesett bevételt - és ha valaki, hát a Google igazán otthon van a célzott hirdetések világában. Főleg, ha a mobilosok a már megszokott Google-felhasználónevükkel használnák a telefont, amiről a Google már rég tudja, milyen hirdetésekkel érdemes megszórni.

A helyzetet bonyolítja, hogy a Google minden követ (és nagyon sok pénzt) megmozgat az analóg tévéadások megszűnésével felszabaduló 700 megahertzes frekvenciatartomány megszerzéséért, amin akár saját mobilszolgáltatást is indíthat.

A bűvös két hét

Míg korábban csak blogok és pletykaoldalak témája volt a gPhone, ma már a Wall Street Journal és a Business Standard is arról ír, hogy két héten belül várható a nagy bejelentés - és előreláthatólag 2008 első negyedévében a termék megjelenése. A magunk részéről inkább a mobilos operációs rendszerben hiszünk, mint a telefonban - ez lenne a stílusosabb és a kevésbé kockázatos a hagyományosan szolgáltatásokban utazó, a hardverbiznisztől látványosan távol maradó Google-től.

A név

Bár mindenki gPhone-ként hivatkozik a Google mobilos projektjére (akármi is legyen az), nem túl valószínű, hogy az valóban ezen a néven fog napvilágot látni. A név ugyanis már foglalt: 2007. márciusában egy coloradói cég védette le, ami egy földmozgások megfigyelésében használatos mérőműszert gyárt ezen a néven.  • Hírek
  • Hírek