Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Sokkoló mobilok bunkóknak

2003.02.06. 16:30
New York város képviselőtestülete elfogadott egy jogszabályt, amely megtiltja a mobiltelefon használatát nyilvános előadásokon, múzeumokban és képtárakban. A jogszabály megalkotását tavaly augusztusban két kínos közjáték siettette, amikor a Broadway-n neves színészek a színpadról kényszerültek rászólni a mobilozgató nézőkre. Egy angol fejlesztőcég bemutatott 5 különböző mobiltelefont, amelyre az illetlenségen felháborodott kívülállók figyelmeztető üzenetet vagy egyenesen áramütést küldhetnek.
Az egyik színielőadás kellős közepén Kevin Spacey azzal fordult oda az egyik nézőhöz, aki felvette a csörgő telefonját: "Mondja meg nekik, hogy nem ér rá!" Laurence Fishburne nem mutatkozott ennyire nyugodtnak. Az előadás közben ráordított az egyik nézőre: "Nyomban kikapcsolod azt a szar telefont!"

Michael Bloomberg polgármester ugyan megvétózta a mobiltelefon használatát korlátozó jogszabályt, de a New York-i közgyűlés most csütörtökön alighanem felülbírálja a vétót. Ezt követően 30 nap múlva életbe lép a jogszabály.

A LetsTalk.com felmérései szerint az amerikai lakosság közel felét kitevő mobilfelhasználók közül egyre többen gondolják azt, hogy bizonyos helyzetekben helytelen elővenni a mobiltelefont.

Nem tartják illendőnek

A mobilszolgáltatókat összefogó érdekvédelmi szövetség (Cellular Telecommunications and Internet Association) szerint három éve még a felhasználók 11 százaléka tartotta rendben levőnek a mozifilm közbeni telefonálást. Ez az arány időközben 6 százalékra csökkent.

A londoni Ideo designcég eközben elkészítette öt mobiltelefon prototípusát, amelyek lehetővé teszik a közelben levőknek, hogy áramütéssel, felháborodott üzenetekkel vagy idegesítő zajokkal figyelmeztessék a rossz helyen és időben telefonálgató személyeket.

Ha kiabál, hadd fájjon

Az Ideo szerint a közvélemény annyira felháborítónak tartja a helytelen mobilhasználatot, hogy már muszáj tenni valamit. "Az áramütés az emberek felháborodását fejezi ki. Úgy érezhetik, hogy hadd fájjon annak, aki visszaél a készülékkel" - jelentette ki a Wirednek Crispin Jones, az Ideo szakértője.

Az Ideo által kifejlesztett "társadalmi mobiltelefonokat" február végén a tokiói fotográfiai múzeumban mutatják be. A SoMo1 nevet viselő első típusnál automatikusan enyhe elektromos impulzus éri a telefon használóját, ha a másik oldal túl hangosan talál beszélni.

A kettes számú versenyző, SoMo2 néven csendes képtárakba és mozik nézőterére való, vagyis olyan helyekre, ahol illetlenség használni a mobiltelefont. A felhasználó nem beszél a telefonba, hanem kis joystickkal és irányító gombokkal beszédszintetizátort irányít, amely rövid hangok útján (például yeah és no) érteti meg magát a másik féllel.

Kopogtató kérelem

A SoMo3 már hangszert, konkrétan klarinétot mintáz, és a felhasználónak nem csak bele kell fújnia, de rendesen el kell játszania rajta a hívandó számot. A designerek azt remélik, hogy ez a nehezítés, és a látványos "koncert" meggondoltabbá teszi a telefont folyton előkapkodó usereket.

Nincsen elektrosokk a SoMo4-ban, viszont mindkét oldalon kopogtató hang helyettesíti a csengést. A hívásnál a megfelelő szám beütése után a felhasználó a telefon hátlapján kopog, mintha egy ajtón tenné. A hívott fél eldönti, hogy mennyire meggyőzően sürgető a kopogás, és hogy fogadja-e a hívást.

Közbeszólás

A SoMo5-nek azok örülhetnének, akik szívesen lebüntetnék a film közepén beszélgetni kezdő usereket. A telefon bárki számára lehetővé teszi, hogy vadidegen emberek telefonbeszélgetését olyan elektronikusan generált beszólásokkal gazdagítsák, mint "Kuss legyen" és "Tedd le nyomban!"

Jones és kollégái nem tervezik árusítani a telefonokat, az ötleteket csupán vitaindítónak szánják, illetve a közvéleményt kívánják tesztelni.



  • Vennék
  • Hírek