Konstantin
12 °C
25 °C

Spórolós bécsi mobilosok

2001.04.19. 12:20
A bécsi fiatalok szinte kivétel nélkül használnak számítógépet, háromnegyedük rendszeresen lóg a világhálón, és van mobiltelefonja - derül ki az N-GEN legutóbbi felméréséből. Az osztrák főváros fiataljai sűrűn SMS-eznek: főként az internet révén, és ritkábban a mobiljuk segítségével. A tanulmány meglepő következtetése, hogy az ifjak a maroktelefont szinte alig használják a hagyományos célra: arra, hogy felhívjanak valakit.
Szinte minden, 12 és 25 év közötti bécsi fiatal - összesen 95 százalékuk - használ számítógépet. E korcsoport több mint háromnegyede internethasználó, és van mobilja - derül ki az N-GEN legutóbbi, az internet-generációt vizsgáló felméréséből, amely a bécsi ifjúsági referatúra megbízásából készült - jelentette a Compress.

Az ifjak a maroktelefont szinte alig használják a hagyományos célra: arra, hogy felhívjanak valakit
A tanulmány célja az volt, hogy áttekintést adjon a netgeneráció médiaviselkedéséről, és az, hogy a városi ifjúsági munkában hasznosíthatók legyenek az abból levont következtetések. Majdnem kétszáz, tizenkét és huszonöt év közötti fiatallal töltették ki a kérdőívet. A megkérdezettek kétharmada a 15-19 éves korcsoportba tartozott, kétharmaduk középiskolás, tizenhét százalékuk egyetemista vagy főiskolás volt, tizenkét százalékának pedig már munkahelye volt.

A résztvevők túlnyomó többsége - 95 százaléka - használ számítógépet. Otthon fér a géphez 78 százalékuk, 53 százalékuk az iskolában, 41 százalékuk pedig a barátaiknál használja a komputert. E csoport majdnem kétharmada büszkélkedhet saját géppel. Szinte mindegyik megkérdezett szövegszerkesztésre használja a számítógépet (83 százalék). Majdnem ugyanennyien kommunikálnak a net révén: e-maileket és SMS-eket küldenek vagy chatelnek. Harmadik helyen állnak a számítógépes játékok (69%). A megkérdezett fiatalok több mint fele (56%) otthon fér hozzá a világhálóhoz. A fiatalabban ritkán mennek fel a hálóra, de ha mégis, akkor tovább maradnak ott. A középiskolás korúak harmada naponta szörföl a neten. Minél idősebb valaki, annál kevésbé fontos számára a chatelés, és használja inkább információszerzésre a netet.

A tanulmány megállapítja: szívesen küldenek SMS-t a bécsi fiatalok a net segítségével, a megkérdezettek kétharmada űzi ezt a foglalatosságot. Az ok valószínűleg abban keresendő, hogy a webről olcsóbban lehet SMS-ezni, mint mobilról, és annak sincs akadálya, hogy az üzenetet egyszerre többen kapják meg.

A megkérdezettek hetven százaléka - főképpen a fiatalabbak - azért kapcsolja be a gépet, hogy játsszon. A fiúknál az arányuk 78, a lányoknál pedig hatvan százalék.

A tanulmányból kitűnik, hogy a mobiltelefon a fiatalok legfontosabb és leggyakrabban használt kommunikációs eszköze. A felmérésben részt vevők nyolcvan százalékának van saját maroktelefonja. Legtöbbjük azért szerezte be, mert praktikus, és nem azért, mert a szerkezet státusszimbólum. (Ez utóbbi megállapítás inkább csak a tizennégy év alattiak körében jellemző.) A mobiltulajdonosok hetvennégy százalékának fontos, hogy bármikor elérhető legyen, és szüleivel, barátaival kapcsolatot tarthasson. Kétharmaduk a mobilt leginkább SMS-küldésre használja, alig negyedük használja a telefont telefonálásra, és húsz százalékuk azt a lehetőséget aknázza ki, hogy használja a készülékbe beépített játékokat.