Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Apróbetűs dokumentumok mobilra

2003.12.09. 10:51
A japán Sharp és a kanadai BitFlash olyan képernyőrendszert fejlesztett ki, amely üzleti dokumentumok mobiltelefonos megjelenítését teszi lehetővé. A nagyító funkcióval is ellátott megoldás szöveges dokumentumok, táblázatok és bemutatók megjelenítését teszi lehetővé a mobiltelefonok miniatűr képernyőjén.
A Sharp az elmúlt hónapban mutatta be azt a mobilos szoftverét, amellyel a betűméret torzításmentesen változtatható. Mindeddig ez a lehetőség nem állt rendelkezésre, mivel a mobiltelefon kijelzője a betűméret változtatásakor torzította a betűk alakját.

Kicsinyítőgép a szerveren

A most bemutatott megoldás SVG-T (scalable vector graphics-tiny) képformátumra konvertálja a megtekintendő dokumentumot a szolgáltató szerverén, így válik lehetővé annak görgethető és nagyítható megtekintése a kisméretű mobilkijelzőn. A szoftver elsőként alkalmazza az SVG-T formátumot a mobiltelefon technológiában. A Sharp V601SH két megapixeles digitális kamerájával felszerelt telefonját már ellátták ezzel az alkalmazással.

A Sharp 13 százalékos részesedéssel rendelkezik a mobiltelefonok aktív mátrix LCD kijelzőinek a piacán, és ezzel a harmadik helyen áll a rangsorban a Seiko Epson Corp., valamint a Toshiba Corp és a Matsushita Electric Industrial Co Ltd. leányvállalata után.