Gál
3 °C
16 °C

Vezetékes telefonnal a mobilinterneten

2008.01.24. 07:34
Ha egy hordozható vezetékes telefont rákötök egy mobilinternetre csatlakozó fix eszközre, akkor mégis minek hívjam a kezemben lévő telefont? Fixmobil-lokálhordozható-telefonnak? Hsdpa-s wifi routert teszteltünk.

Totális káosz kezd kialakulni a távközlésben. Itt van a kezünkben egy Option GlobeSurfer nevű eszköz, ami elméletileg mobil, mivel a Vodafone telefonhálózatára csatlakozik, mégis teljesen fix, hiszen konnektorból kapja az áramot, sőt, akár még a falra is felfúrható. A kütyü azonban lokálisan mégiscsak mobil, hiszen wifi routerként működik, ami annyit jelent, hogy az internetelérést wifin megosztja, így a közelben lévő laptopok drótnélküli kapcsolaton jutnak interneteléréshez. Ezeket a laptopokat pedig szabadon mozgathatjuk abban a GlobeSurfer által wifivel lefedett területen. És ez még mind semmi.

Mobilvezetékes

A GlobeSurfer oldalán van a SIM-kártya nyílása, és még két nagyon fontos csatlakozó: a vezetékes hálózaté és a vezetékes telefoné. Ez annyit jelent, hogy az internetelérést nemcsak wifin, hanem akár vezetéken is továbbítható (egyetlen számítógép felé), és hogy a GlobeSurferre vezetékes telefont lehet rádugni. Ebben az esetben a készülék fix mobiltelefonként működik: a Vodafone hálózatán, 0670-es számot használva lehet telefonálni és sms-t külldeni. Tovább fokozza a kavarodást, hogy a hagyományos telefon is lehet rádiós, így nagyjából száz méteres körzetben a fix telefon is mobil.

Klikk a képre!

Csúnya a GlobeSurfer, mégis érdemes szem előtt tartani, mert készenléti módban a pontos idő látható a kijelzőjén. Mindössze három gomb van a tetején, az elsővel a kapcsolat minősége ellenőrizhető, a másodikkal kell a készüléket kikapcsolni, a harmadikkal pedig az internetes kapcsolatot lehet bontani, vagy felépíteni. Első használat előtt konfigurálni kell a GlobeSurfert, ehhez hálózati kábellel kell rákötni egy számítógépre. Az adminfelület a böngészőben jelenik meg, a mobilinternet és a wifi két perc alatt beállítható. Persze azok is elégedettek lehetnek, akik az IPsec, RADIUS, L2TP és PPTP finomhangolásával is szívesen szöszmötölnek, és azt is tudják, hogy mik ezek. Szerencsére az egyszerű felhasználók a Quick Setup segítségével mindezt nagy ívben elkerülhetik.

Csapatmunka

A letöltéseket nem befolyásolta érezhetően, hogy a laptop nem közvetlenül éri el a mobilinternetet, hanem egy wifi routeren át. Sajnos sem otthon, sem az irodában nem nyújtott tökéletes hsdpa-lefedettséget a Vodafone, ezért be kellett érnem nagyjából egy megabites letöltési sebességgel. Ez egy-két böngészgető felhasználónak elegendő, egy nagyobb felhasználói csoportnak viszont kevés.

Azt a legnehezebb kitalálni, hogy mire jó a fix mobilinternet. Talán a vonatokon és a hajókon is van 220 voltos konnektor, így a GlobeSurferrel e járműveken is lehetne wifi hotspotokat építeni. Illetve hasznos lehet az építkezéseken dolgozó mérnökcsoportoknak, mert nem kell minden laptophoz mobilinternet-előfizetést venni, elég, ha a számítógépekben van wifi.

Ennél csak bonyolultabb lesz

A GlobeSurfer által megosztott internetelérést akár arra is használhatjuk, hogy a laptopunkról a Skype ingyenes telefonkliensével hívjuk fel ismerőseinket. Így nem kell külön percdíjat fizetni a hívásokért, csak a mobilinternetet kell megfizetni - havi 10-15 gigabájtos adatforgalomba simán belefér a telefonálás is. Wifivel felszerelt mobiltelefonok is csatlakozni tudnak a GlobeSurferre, és elméletileg így is lehet telefonálni.

Könnyen elképzelhető, hogy a közeljövőben a mobiltelefónia ugyanúgy elkezd hanyatlani, mint a vezetékes telefonálás, és végül távközlési hálózattól, hardvertől és szoftveres platformtól független szoftverek segítségével kommunikálunk majd. Ezek a szoftverek - Skype, MSN, GTalk - már most sokkal több szolgáltatást nyújtanak, mint a földhözragadt telefontársaságok, amelyek még a hívószám kijelzéséért is képesek külön pénzt kérni. A szoftverek felhasználók ezzel szemben korlátlanul küldhetnek egymásnak szöveges üzeneteket, fájlokat oszhatnak meg egymással, és akár közös játékban is részt vehetnek.

15%
7999 Ft
6800 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft