Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Erotikus tárgy vagy telefon az iPhone?

2007.07.12. 11:24
A magyar forgalmazás legkorábban egy év múlva indul meg, mi mégis leteszteltük az Apple mobilját, az iPhone-t. Bár telefonként itthon nem használható, az összes többi funkciót kipróbáltuk, hogy megtudjuk, valóban forradalomról van szó, vagy csak egy pofás készülékről. Már tudjuk: is-is.

Kilépek a főmenübe, de kissé már akad az ujjam, a kis redők belekapaszkodnak a kijelzőbe. Pár másodpercig tart az eset, aztán újra gördülékenyen történik minden, de gondolom a jelenség mindennapos lesz az iPhone-tulajdonosoknál.

Fényben is

Nézzünk filmeket, újabb bökés az iPodra, azon belül Videos, van is rajta pár mozi, betöltök egyet. A kép automatikusan döntve, 16:9-es képarányban jelenik meg, és egészen élvezhető. Továbbra is fenntartom, hogy normális élményt nem nyújthat egy 10 colnál kisebb képernyő, de hát ez a kis dög tényleg belefér a zsebembe, tényleg csak 135 gramm, tényleg velem lenne mindig, ha telefonként használnám, tényleg akkor néznék rajta filmet, amikor akarok. A sebességgel nincs gond, a kép is remek. Kimegyünk az üzlet elé, a nap felé fordítjuk a készüléket, de még így is látszik, hogy mi történik rajta. Előveszünk egy hagyományos telefont, mellé rakjuk, de azon már a menüpontokat sem lehet kivenni, nemhogy egy mozgóképet.


Ott az Index

Véget ér a film, fekete háttér, mi meg a napsütésben, egyből meglátszanak az ujjlenyomatok a kijelzőn, mint egy bűntett a helyszínelők munkája után. A panel viszont a külföldi tesztek szerint képtelen karcolódni, finoman mi is végighúzunk rajta egy kulcsot, nem történik semmi, szóval simán le lehet törölni a zsírpacánkat az ingujjunkkal, ilyesmikkel. Le is jön mind, egyből.

Visszamegyünk a boltba, kipróbálom a böngészést is, hiszen az Apple azt állította, az iPhone-on nem az internethez hasonló valamit látunk, hanem magát az internetet. Bepötyögöm, Index.hu, megy ez, csak nem túl gyorsan, kattintás, már jön is le az oldal a wifin, tényleg, az egész. Kár, hogy nem lehet olvasni, olyan kicsit a betűk. Két megoldás is van. Rábökhetünk a weblapnak arra a részére, ami érdekel minket, és az iPhone ránagyít az összetartozó tartalmi egységre, nem tudom pontosan, hogyan csinálja, de működik. A másik: rárakjuk két ujjunkat a telefonra, közvetlenül egymás mellé, és széthúzzuk azokat, a kép meg ennek megfelelően kinagyul.

Scrollozni úgy lehet, hogy végighúzzuk az ujjunkat a kijelzőn, megy ez is gördülékenyen, csak néha kattintásnak veszi a mozdulatot a telefon, és belemegy egy cikkbe a készülék, pedig én csak alul szerettem volna körülnézni. Böngészés közben egyébként több furcsaság is történik, a nagyon apró menüpontokat nehéz eltalálni, néha meg ide-oda ugrál az oldalak között az iPhone. Az mindenesetre gyanús, hogy a készülék épp akkor lépett át egy tök ismeretlen weblapra, amikor azt olvastam az Index egyik cikkében, hogy a ZDNet újságírója két hét után visszavitte a készüléket, mert nem tetszett neki. Mondom, gyanús.

Mindenesetre ha Steve Jobs felhívna, és megkérdezné, min érdemes még dolgozniuk, akkor azt mondanám, a böngészésen. Persze még így is ez az egyik legjobb internetes telefon a piacon (a java-támogatás azért nagyon hiányzik), és most már tényleg a halálba röhögöm magam, ha valaki azt meri mondani, hogy wap. Ráadásul úgysem hív fel Steve, egy iPhone-ba fogadok.

Közönség előtt

Miközben nyomogatom a készüléket, egyre többen jönnek az üzletbe, egyre többen gyűlnek körém, mintha nem is egy telefonnal játszanék, hanem egy művaginába nyomkodnék különféle dolgokat. Handrás meg közben megőrül, instant get, instant get, ismételgeti, naná, neki már van egy, még ha telefonálni nem is tud vele.

Kipróbálom a szövegírást, végül is ez az egyik legkockázatosabb rész. Az sms-menüpontba lépve sajnos nem lehet elforgatni a kijelzőt, pedig email írása közben nagyon jól jön, hogy széltébe pakolja ki a billentyűzetet a gép, nagyobbak a gombok. Egy szoftverfrissítés biztos megoldja a problémát, most viszont még nehéz eltalálni a betűket. Elkezdem írni, ami eszembe jut, Kipróbálom ezt, hogy mennyi hibát vétek elsőre, ha nem nézek oda. (Mármint, hogy csak a gombokat nézem, a szöveget nem ellenőrzöm a képernyőn.)

Kiprpbalok ezt hogu mennyo hibst betel elsire ha nem nezrl oda.

Na igen, ezen még dolgozni kell. Handrás régebb óta birizgálja a telefont, ő már csak háromszor üti el, és ha angolul gépelnénk, egyszerűbb lenne a dolgunk: a félrenyomott gombok esetén a készülék mindig felajánlja, hogy szerinte mit akartunk írni, kár, hogy a gép nem tanítható, úgyhogy az iPhone csak akkora segítség, amekkora egy hatéves gyerek lehet. Viszont elfér a zsebünkben, szemben a kölökkel.

Fél órával később már sokkal jobban megy a pötyögés, és külföldi kollégák szerint egy-két hét alatt teljesen át lehet állni a virtuális billentyűzetre.

Kipróbálom a YouTube-ot is, nem ér meglepetés: szélesvásznú kép, tökéletesen élvezhető minőség, könnyű böngészés, automatikus működés. De így van ez mindennel: három-négy órája kezdtem el tapogatni a telefont, mégis, többet tudok róla, mint a sajátomról, pedig az már másfél éve keseríti az életem. Minden átlátható, a folyamatok olyan gördülékenyek, mintha nem is bitek, meg áramkörök játékát néznénk, hanem fogaskerekeket hoznánk működésbe, amik képtelenek nem azonnal reagálni.

Könnyen

Ha készítünk egy képet, két gombnyomással elküldhetjük mailben. Ha át akarunk állítani valamit, nem kell keresgélni a túlbonyolított menüben, tudjuk, hol vannak az opciók. Ha a kijelzőhöz akarjuk igazítani a filmet, csak rábökünk. Ha bele akarunk tekerni, elhúzzuk a csúszkát. Nagyjából annyi idő alatt lehet megtanulni kezelni az iPhone-t, mint egy csavarhúzót: a kijelzőnek, és az okos menünek hála szinte mindig az történik, amit szeretnénk, ha történne. Nem egy gombot kell keresnünk, csak az ujjunkat kell használnunk.

Persze hiányosságok is vannak bőven. Az európai modellben talán benne lesz, ebből még hiányzik a 3G, nagyon. Nem lehet mms-t küldeni a készülékkel, a böngésző hülye a flashhez, az operációs rendszer csak olvassa, de nem írja az Office-dokumentumokat, nem képes videót felvenni a kamera, az akkumulátort csak az Apple tudja cserélni, nincs benne gps, a virtuális billentyűzettel lassan, sok hibával megy a pötyögés. Ráadásul nem is kapható, nem is használható itthon.

Közben befut a fikázásért felelős telefonorientált kolléga is, az ő feladata lenne, hogy komoly szakmai múlttal a háta mögött elmondja, miért nem alkotott forradalmit az Apple. Vagy húsz percig nyomkodja a készüléket, aztán kimegyünk a bolt elé rágyújtani, amíg a kamerás stáb a macska meg Handrás főszereplésével felveszi a videót. Beleszívunk a cigibe, aztán megszólal: tökmindegy, hogy melyik szolgáltató hozza be Magyarországra, azonnal előfizetek náluk.

Apple iPhone

Közel sem hibátlan, viszont páratlan készülék az iPhone, első generációs telefonhoz képest meg érthetetlenül jó. Az Apple megbolygatta a mobilipart, és megőrizte a számítógépeknél és mp3-lejátszóknál már jól bevált receptet: a látványos funkcióknak, a könnyű kezelhetőségnek és a tökéletes formának hála a legtöbben vállalnák a kompromisszumokat.

 

kb 110 ezer forint + havidíj |Hivatalos Honlap

A készüléket az XMS-nél teszteltük.