Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sétaradar a biztonságos mobilozásért

2006.11.21. 12:15
A Mobil Innovációs Központ és a Média Oktató és Kutató Központ arra keresi a választ, hogy miként kaphatnánk hüvelykujjgyulladás helyett csuklóficamot, és megakadályozná, hogy mobilozás közben kasztráljuk magunkat.

Sok bajt okozhatnak a gépek, a Windows használatára rámehet az idegrendszerünk, az iPod a halálunkat okozhatja, és a mobilok sem olyan ártalmatlanok, mint amilyennek tűnnek. Azt ugyan még senki sem tudta hitelt érdemlően bebizonyítani, hogy a mikrohullámoktól kisül az agyunk, a sok esemesezés miatt azonban eléggé megfájdulhat a hüvelykujjunk. Ráadásul ha utcán, menet közben bámuljuk az üzeneteinket, akkor könnyen a villamos alá léphetünk. Vagy jobb esetben csak beverjük a tökünket egy parkolást akadályozó póznába.

Szerencsére már készülnek a megmentő megoldások. A Mobil Innovációs Központ és a Média Oktató és Kutató Központ közös kutatása azt vizsgálja, miként lehetne természetes gesztusokkal irányítani a mobilokat gombnyomkodás helyett, és miként közlekedhetünk biztonságosabban mobilozás közben. Első lépésben a kutatók megvizsgálták az emberek hétköznapi mozdulatait, és hozzájuk kötöttek bizonyos telefonfunkciókat. Három prototípus készült el: a telefonrázó, a gesztuskocka és a sétálóradar.

Dobok egy fájlt

A telefonrázó a legelterjedtebb mozulatainkra épül, és elég sokféleképpen használható. A kutatók először a mobilok két legalapvetőbb funkcióját kapcsolták kézmozdulatokhoz, a hívásfogadást és a hívás elutasítását. Gyorsulásmérőt építettek a mobiltelefonba, amely érzékeli, hogy milyen irányba mozdul el a készülék. Beállították, hogy amikor egy határozott mozdulattal a fülükhöz emelik a készüléket, akkor fogadja a hívást, amikor viszont oldalirányba megrázzák a készüléket, akkor utasítsa el.


Forrás: BME MOKK

A kutatók szerint annyira természetes volt e mozdulatok használata, hogy saját szokványos készüléküket használva hiányt éreztek. Mivel az érzékelők elég aprók, bármilyen készülékbe könnyen beépíthetők. A kutatók szerint ki lehetne alakítani olyan rendszert, amelyben a felhasználó ugyanúgy személyre szabhatnák a mozdulataihoz kötött parancsokat, mint a hangutasításokat.

Második kísérletükben új funkcióhoz kötötték a mozgásérzékelőt, adatokat dobáltak át egyik telefonról a másikra. Ehhez kapcsolatot kellett létesíteniük a két telefon között, az egyiket fel kell készíteni az adatok fogadására, a másik meg az adatok küldésére. Ezt követően a küldő mobil megsuhintásával lehetett a kiválasztott fájlokat átküldeni a másik mobilra, a fogadó mobilnak meg el kellett kapnia a virtuális adatcsomagot.

Elsőre inkább vicces, mintsem hasznos fejlesztésnek tűnik a gesztuskocka nevű prototípus, amely a kézfej mozdulataihoz tud utasításokat hozzárendelni. A kocka elmozdulásaihoz számos funkció hozzáköthető, például a menükben való navigálás, előre rögzített telefonszámok felhívása, vagy a zenelejátszó kezelése. Még akár szöveget is be lehet vinni a kocka forgatásával, de elég nagy őrültségnek hangzik, hogy a gombok nyomkodása helyett a csuklónk jobbra-balra rángatásával gépeljünk. A kutatók ugyanakkor azt állítják, hogy néhány perc gyakorlás után hozzászoktak az új interfészhez, és szerintük sokkal ösztönösebb a hadonászás, mint két menügomb megkülönböztetése.

Biztonságos séta

Videotelefonálás közben elég meredten kell bámulni a mobilok parányi kijelzőjét, ha jól akarjuk látni beszélgetőpartnerünk arcát, tehát nem igazán tudunk odafigyelni a világ eseményeire. A balesetek a sétaradar segítségével könnyen elkerülhetők, ez ugyanis pont úgy működik, mint a kocsik végébe építhető tolatóradar.


Forrás: BME MOKK

Folyamatosan figyeli a közelben lévő tárgyak távolságát, és egyre erősödő hangjelzést ad, ha közeledünk valamihez. A fejlesztőcsoport a teszt során azt tapasztalta, hogy jobban rá merték bízni magukat a készülékre, és gyorsabban tudtak járkálni.