Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Öt cég lenne mobilszolgáltató

2008.12.12. 15:24
Nyoma sem látszik a válságnak a mobiliparágban. Hazánkban már több előfizetés van, mint amennyi lakos, ennek ellenére öt vállalat is jó lehetőséget lát egy új mobilszolgáltató beindításában.

Négy cég adta le pénteken a pályázatát a GSM- és 3G-mobilfrekvenciára kiírt tenderen. Az egyik legelszántabb induló a Teszári Zoltán romániai milliárdos tulajdonában lévő Digi Kft., a vállalat ugyanis a 450 megahertzes frekvenciát is próbálja megszerezni. Indult még a Dream Com Távközlési Kft., amit az egyik legnagyobb hazai lakossági internetszolgáltató, az Externet hozott létre a Telekom 4 nevű céggel közösen. Pályázik még az Invitel, és a Mobinet Távközlési Projekt Kft.

Az Invitel megerősítette korábbi álláspontját, a távközlési vállalat szerint a negyedik szolgáltatónak akkor van esélye életben maradni, ha már van jelentős infrastruktúrája, és nagy az ügyfélköre, azaz van, akinek rögtön eladhatja a szolgáltatását. Az NHH felelőssége, hogy olyan vállalatnak adja a frekvenciahasználati jogot, aki meg is tudja valósítani az elképzeléseit, mondta az Indexnek Zsembery György az Invitel marketingigazgatója.

Teljesen más tervekkel indult a tenderen a DreamCom és a Mobinet. Mindkét projekttársaság gondolkozik azon, hogy teret adjon a virtuális szolgáltatóknak is, amiknek nincs saját infrastruktúrájuk, a nagykereskedelmi áron megvett beszédperceket és mobilinternetes hozzáféréseket adják el.

Van hely a magyar mobilpiacon, főleg a mobil adatátvitelben számítunk gyors növekedésre, mondta el az Indexnek Bodnár Zsigmond, a Mobinet ügyvezető igazgatója, aki agresszív terjeszkedést, gerillamarketinget, és előnyösebb hangszolgáltatási tarifákat ígér. Bodnár Zsigmond tizenöt éve dolgozik a mobiliparban, korábban a T-Mobile stratégiai üzletfejlesztésért és pénzügyekért felelős igazgatója, majd a Vodafone vállalati üzletágáért felelős vezérigazgató-helyettese volt. Elmondta, hogy az egyik jelenlegi mobilcéggel megpróbál majd együttműködni, hogy induláskor használhassa a hálózatát (ahogyan a Vodafone tette, amikor megjelent). Számít arra, hogy amint az NHH ígérte, a telephelyeket és tornyokat megoszthatja majd a riválisaival.

A marketingen áll vagy bukik a negyedik szolgáltató sikere, mondta az Indexnek Neumann Péter, a Telekom 4 vezetője, amely az Externettel közösen a DreamCom nevű projektcéggel indult a frekvenciáért.

Ez megmagyarázza, hogy miért támogatják a virtuális mobilszolgáltatók megjelenését, az utóbbiak ugyanis nagy részt átvállalnak a marketingből. A termékeket a bejáratott márkanevükkel adják el, a már meglévő értékesítési csatornáikon. Ez annyit jelent - és az alábbi felsorolás csak példa, nincs tudomásunk e cégek mobilos terveiről - akár a Tesco, a Fradi vagy akár az Index is indíthatna mobilszolgáltatást.

450

A 450Mhz-es frekvenciára két héttel korábban, november 28-én kellett leadni a pályázatokat, ám az NHH csak most árulta el a két pályázó nevét. A Digi egyetlen versenytársa a Mobil Wireless Broadband Hungary Zrt. Amíg a GSM- és 3G-frekvencia egyenértékű azzal, amin most a Vodafone, a T-Mobile és a Pannon szolgáltat, addig a 450 MHz-es sáv elsősorban vidéken arathat nagy sikert, mert kevés adótoronnyal is nagy területet lehet lefedni, olcsó a hálózat kiépítése.

Kelendőek voltak a gerinchálózati infrastruktúra fejlesztésére használható 26Ghz-es sávok is. Az úgynevezett C csomagra az Invitel és a Vodafone közösen pályázott, mert egy kölcsönös gazdasági előnyökön alapuló megállapodást kötöttek. a D blokkra egyedül a Magyar Telekom licitált, az E csomagot az Antenna Hungária és a GTS Datanet szeretné megszerezni. Az F és a G csomagra az Invitel, a Mobil Wireless Broadband Hungary és a Mobinet pályázik.