Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Számítógépekre támadnak a mobilvírusok

2005.09.23. 11:08
Számítógépüket is megfertőzhetik az óvatlan felhasználók, ha beolvassák egy vírusos mobil memóriakártyáját.

Minden eddiginél ügyesebb digitális kártevő látott napvilágot: Cardtrap nevű trójai a mobiltelefonokon és a számítógépeken is otthonosan mozog. Elsődleges terjedési közege a mobil, és csak mellékesen foglalkozik a Windows operációs rendszerrel: ha a felhasználó egy fertőzött telefon memóriakártyáját valamiért beledugja egy számítógépes leolvasóba, akkor Padobot és Rays férgeket kap ajándékba.

Az F-Secure szakértői szerint a Padobot egy autorun.inf nevű fájlban húzza meg magát, amely kártyadugás után megpróbál automatikusan elindulni, a Rays pedig SYSTEM.EXE fájlnévvel foglalja a helyet a memóriakártyán, arra várva, hogy rákattintsanak. Bár a szakértők szerint a Windows jelenleg nem támogatja az automatikus futtatást a memóriakártyákon, speciális kiegészítő programok megléte esetén elképzelhető, hogy mégis lefut a féreg.

Talán az ügyesebb felhasználókat próbálja kihasználni a Cardtrap - vélekednek az F-Secure fejllesztői - akik esetleg számítógépes vírusirtóval próbálnak rendet teremteni a mobilon, és nem számítanak arra, hogy ezzel csak újabb kárt okozhatnak.

Kezdetleges technika

Víruszakértők alig egy évvel ezelőtt beszéltek először a mobilon terjedő vírusok növekvő veszélyéről, de akkor még alig létezett néhány, és azok is nevetségesek voltak: a bluetooth kapcsolaton terjedő Cabir például túl gyorsan lemerítette a felhasználó akkumulátorát, így nem tudott elegendő számú mobilt megfertőzni, ráadásul a telepítés előtt amatőr módon engedélyt kért a fertőzésre.

A vírusírók azonban nem lazsáltak, és már tavaly novemberben megjelent a Skulls, amely az okostelefonok összes kiegészítő funkcióját le tudja tiltani, és koponyákra cseréli az ikonokat. Az idén márciusban megjelent CommWarrior multimédiás üzenetben, azaz mms-ben küldi tovább magát a készülék címjegyzékében szereplő számokra, a Doomboot vírus által terjesztett második változata pedig minden adatot töröl, ha a tulajdonos ijedtében kikapcsolja és újraindítja a készülékét. Talán nem kell sokat várnunk arra, hogy a mobilunkra települt férgeken keresztül jussanak el a spamek a postafiókunkba, és eközben egy számítógépre települt féreg folyamatosan frissítse a mobilvírusokat, nehogy bármelyiküket könnyen ki lehessen irtani.