Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Jön az iPod-ölő Nokia

2005.04.28. 12:43
A finn Nokia az év folyamán három új, Zeiss optikás mobiltelefont mutat be. A legnagyobb N91 a két megapixeles kamera mellett kereken 3000 MP3-as zeneszám tárolására alkalmas merevlemezzel rendelkezik. Mint emlékezetes, az iPod Mini a legkisebb változatában szintén négy gigabájtos tárat használ.
A Nokia új N-szériáját bevezető telefonok megfigyelők szerint veszélyeztetik az iPod piaci pozícióját. Az N70, N90 és N91 modellek logikus folytatásai az évekkel ezelőtt bevezetett, multimédiát telefonba integráló Nokia-stratégiának.


A Nokia N-91, kinyitva
Helena Nordman-Knutson, a Öhman Equities tőzsdeügynökség szakértője szerint a finn konszern előretörése szükségszerű és helyes lépés. Ezzel a Nokia a mobiltelefonjai átlagárát ismét feljebb tudja tornászni.

Zeiss optika

Az új készülékek ügyében a Nokia szórakoztató-elektronikai cégekkel működik együtt. A fejhallgatókat gyártó Sennheiser, a hangszórókra specializálódott Bose és Harman Kardon, illetve az optikában verhetetlen Carl Zeiss segítik a fejlesztést, írta a BusinessWeek.

Az együttműködés részese a versenytárs Microsoft is, a beszámolók szerint a redmondi konszern a szoftver egyes részeit szállította. Jorma Ollila Nokia elnök az új készülékek amszterdami bemutatóján elmondta, hogy a vállalat az idén 100 millió kamerás mobilt, 40 millió MP3-képes telefont és 25 millió smartphone-t kíván értékesíteni.

Karácsonyi meglepi

Az N70-es és N91-es modellek 2005 második és harmadik negyedévében kerülnek piacra, míg a merevlemezes MP3-lejátszós csúcsmodell N91 az év végére várható.

A Gartner piackutatói kissé szkeptikusan várják a fejleményeket. Szerintük a készülékek mögött nincs ott a kultusz, ami az iPod-ot jelenlegi pozíciójába emelte. Az új készülékek az viszont bizonyítják, hogy a Nokia minden területen versenyképes tud lenni.