Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Wifivel erősít a Nokia

2005.10.13. 11:10
Beépített internetes telefon, wifi, távoli adatvédelem, speciális mobilos emailkliensek, dokumentumkezelők és nagyon színes kijelzők vannak a vállalati felhasználóknak szánt E-sorozatba tartozó készülékekben.

Három új készüléket mutatott be a Nokia: az E60, E61 és E70 3G-s mobilok fel vannak szerelve wifivel és az üzleti felhasználóknak kifejlesztett mobilos emailkliensekkel, magyarán támogatják a BlackBerry, GoodLink, Nokia Business Center, Seven Always-On és Visto Mobile technológiákat. Mindhárom modell a Series 60 kezelőfelület harmadik kiadását használja Symbian 9.1 operációs rendszerrel kombinálva.

A készülékek nemcsak a szokványos gsm- és 3G-hálózatokra tudnak csatlakozni, hanem Avaya vagy Cisco alközpontok által kezelt internetes telefonhálózatokra is, és ennek köszönhetően a nagyvállalati felhasználók jelentősen csökkenthetik költségeiket. Az alkalmazottak ugyanis ezekkel a mobilokkal belső céges telefonhálózatra is csatlakozhatnak, amelyen mellékeket is felhívhatnak szokványos négyszámjegyes tárcsázással.

Üzleti felhasználóknak fontosak lehetnek az E-sorozat beépített adatvédelmi funkciói: az OMA DM nevű megoldás lehetővé teszi, hogy az informatikai vezetők távolról beállítsák a készülékeket, és megelőzhetik a céges adatok kiszivárgását.


A klasszikus tégla formájú E60 leginkább hangszolgáltatásban erős, a Palm Treo és a RIM Blackberry felépítését utánzó E61 pedig emailezésre lett kitalálva. Ez utóbbi kezeli a dokumentumokat, táblázatokat és bemutatókat, megnyitja a zip meg pdf fájlokat, és a kijelzője már tizenhatmillió színárnyalatot tud megjeleníteni, ugyanúgy, mint a szétnyitható E70, amely a 6800-as sorozat utódja.