Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Brüsszel radikálisan csökkentené a külföldi mobilozás költségét

Az Európai Bizottság drákói szigorúságú terveit az elmúlt hetekben a mobilcégek nyomására némileg felvizezték, de az uniós rendelet így is akár 70 százalékkal csökkentheti a roamingtarifákat.

Vivane Reding európai távközlési biztos szerdán beterjesztett javaslata megtiltaná a mobilszolgáltatóknak, hogy percenként 49 eurócentnél többet számlázzanak fel a mobiltelefonjukat külföldön használóknak. A külföldi hívásfogadás maximum percdíja 16,5 eurócent lesz, míg a helyi hívások maximum percköltsége 33 eurócent.

Az Európai Bizottság indoklása szerint a drasztikus beavatkozásra azért van szükség, mert az elmúlt évek piaci liberalizációja és a kiterjedt verseny önmagában nem vezetett az árak csökkenéséhez a roamingpiacon. "Nincs más választásunk, mint a beavatkozás, hogy megvédjük a fogyasztók érdekeit. Csak azokat az árakat fogjuk letörni, amelyek piaci körülmények közt indokolatlanul magasak, ott avatkozunk be, ahol a piac nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket" - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Szégyentelen

Bizottsági statisztikák szerint az átlagos roamingköltségek még mindig "felháborítóan, szégyentelenül magasak" (Reding szavai). Például egy olasz átlagosan négy eurót fizet egy négyperces hívásért az EU többi államában, míg egy britnek akár hét euróba is kerülhet egy négyperces hívás Szlovéniából vagy Máltáról. A máltaiak fizetik a legtöbbet, akár 2,75 eurót is percenként a Baltikumból. Egyes szolgáltatók akár 400 százalékos profitot is besöpörnek a roamingtarifákon.

A Bizottság számításai szerint a rendelet akár 70 százalékkal alacsonyabb tarifákhoz is vezethet a roamingpiacon. Az árak egyébként az elmúlt időszakban is csökkentek, ahogy az egyre agresszívabb brüsszeli retorikától megszeppent mobiltelefon-szolgáltatók egyoldalú csökkentéssel próbálták aláásni a Bizottság érvelését, miszerint az árak elfogadhatatlanul magasak. Az operátorok még kedden is élesen kritizálták a javaslatokat, a Vodafone elnöke például "szocialistának" nevezte Reding terveit a szerda reggeli Financial Times szerint.

Fő ellenérvük az, hogy profitjuk 10-15 százalékát teszi ki a roaming, vagyis ha itt csökkennek a bevételek, akkor a helyi hívások piacán fogják behozni az elvesztett pénzt, áremeléssel. A Bizottság erre azt válaszolta, hogy ha egy szolgáltató ezzel meg merne próbálkozni, akkor el fogja veszíteni fogyasztóit, ha pedig együtt emelnek árat, akkor valamennyiüket azonnal megbüntetik illegális kartelltevékenységért.

Lobbi

Az Európai Bizottság eredeti, már hónapok óta lebegtetett javaslatai némileg szigorúbbak lettek volna. Például megtiltották volna a szolgáltatóknak, hogy a külföldön tartózkodó hívott félnek is felszámoljanak hívásköltséget, ne csak a hívónak, valamint alacsonyabban állapították volna meg a hívásköltség plafonját. Reding azt követően mondott le ezekről a lépésekről, hogy az ágazat heves lobbizásával a Bizottság több tagját is a maga oldalára tudta állítani. Lapértesülések szerint Reding javaslatait az utolsó pillanatig megpróbálta tovább gyengíteni Peter Mandelson kereskedelmi, Charlie McCreevy belsőpiaci, Günter Verheugen ipari és Neelie Kroes versenyügyi biztos - a Bizottság legfajsúlyosabb tagjai.

A javaslatok egyébként tükrözik azokat az új brüsszeli törekvéseket, hogy olyan politikai programmal és lépésekkel álljanak elő, amelyek világosan és egyértelműen demonstrálják az "egyszerű európaiak" számára is, hogy az Európai Unió hasznos dolog. A Bizottság javaslatait az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is jóvá kell hagynia, ez akár egy évig is eltarthat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!