Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Az Európai Parlament is csökkentené a roamingdíjakat

2006.05.05. 16:15
Az Európai Parlament (EP) két nagy frakciója gyakorlatilag határidőt szabott a tagállamokban működő mobilcégeknek a határon túli mobiltarifák (roaming) helyzetének rendezésére. Jelenleg több eurós percdíjjal jár más országban a telefont használni.

Az Európai Bizottság (EB) a külföldön esedékes mobildíjakat törvényi úton rendezné, az EP szociáldemokrata és konzervatív képviselői pedig csütörtökön, a téma első érdemi vitáján támogatásukról biztosították a kezdeményezést.

Amennyiben a mobilcégek önként csökkentik a roaming-tarifákat, és megszüntetik a passzív (híváskor esedékes) díjakat, a frakciók nem ragaszkodnak a törvényi beavatkozáshoz.

Mondjanak valami újat

"A távközlési konszernek most a vádlottak padján foglalnak helyet, és érdemes védekezniük, mielőtt az ítélet megszületik" idézte az APA hírügynökség Hannes Swoboda (SPÖ) osztrák EP-képviselő szavait az EP ipari bizottságában zajlott meghallgatások után.

A meghallgatáson az EB és a mobilipar képviselői fejthették ki érveiket. Swoboda szavai szerint "igen gyenge érvek és a szokásos védekezés volt", amit a mobilcégektől hallhattak. Jelen helyzetben igen sok szól az EB által szorgalmazott törvényi szabályozás bevezetése mellett, fogalmazott az osztrák képviselő.

A képviselőket is zavarja

Kevésbé egységesek viszont a kereszténydemokraták. Az EP ipari bizottságának elnöke, Giles Chichester nem hagyott kétséget afelől, hogy támogatja az EB javaslatát. Szavai szerint az EP-képviselők maguk is sokat szenvednek a roaming miatt, és itt az idő a cselekvésre.

A frakció másik tagja, Malcolm Harbour viszont "adna a mobilcégeknek egy esélyt, mielőtt a bárd lecsap." Harbour szerint nem reális az EB javaslata, miszerint a belföldi és EU-n belüli díjakat ki kellene egyenlíteni, a passzív költségeket pedig megszüntetni.

Máshol emelni fognak

"A Bizottság alapötlete nem fog működni. Az irányelv nem vezethet a szolgáltatóknál veszteséghez, mivel a másik oldalon azonnal kompenzálni fognak" - fejtegette Harbour. Ennek ellenére a konzervatívok körében is érezhető a szabályozás és az EB céljai iránti támogatás.

Az EB maga csütörtökön arra utalt, hogy már hét hónappal ezelőtt felszólították az európai mobilcégeket az EU-n belüli díjaik csökkentésére, mégse történt semmi. Ezért a Bizottság törvényi szabályozást kíván elfogadtatni. Az irányelv első olvasatban ősszel kerülhet az EP elé.

A Bizottság tavaly két eljárást is indított német és angol szolgáltatók ellen az indokolatlanul magas roamingtarifák miatt, valamint létrehozott egy internetes oldalt, amelyen a felhasználók összehasonlíthatják a különböző díjakat, és ez alapján választhatnak, hogy külföldre utazva melyik mobilszolgáltató hálózatához csatlakoznak.

A hírközlési területért felelős Viviane Reding főbiztos már akkor figyelmeztetett, hogy ha ezek az eszközök hamarosan nem váltanak ki látványos eredményeket, az EB konkrét szabályozással fogja levinni az árakat.