Benedek
-5 °C
5 °C

Viszlát sms?

2006.02.15. 15:30
Egységesítik csevegőszolgáltatásukat a mobilszolgáltatók, de a reklámszemét kiszűrése érdekében az üzenet küldése pénzbe kerül majd.

#alt#
Csevegő üzletemberek Barcelonában
Az internetes csevegőszoftverek piacán 2005-ben elkezdődött az üzenetküldő protokollok egyesülése, az MSN és a Yahoo ügyfelei például hamarosan egymással is cseveghetnek, a Google meg eleve a szabadon felhasználható nyílt Jabber szabványt használja a Google Talk kliensben, a mobilszolgáltatók azonban eddig nem próbálták összekötni rendszereiket. Most megtették az első lépést az együttműködés irányába: a GSM Association a barcelonai 3GSM világkongresszuson bejelentette, hogy a világ legnagyobb mobilszolgáltatói egységesítik rendszereiket, amely ugyanolyan könnyen használható lesz, mint az sms, és talán át is veszi annak szerepét.

Jelenleg a mobiltelefonokba épített csevegőprogramok különbözőképpen működnek, ezért az egyes szolgáltatók előfizetői teljesen el vannak szigetelve egymástól, ráadásul nemcsak a küldött, de a fogadott üzenetekért is fizetniük kell. A GSMA rendszerében ezzel szemben csak a küldők fizetnek, így az ügyfelek jobban átlátják kiadásaikat. A bejelentés horderejét jól mutatja, hogy összesen több mint hétszázmillió ügyfele van az egységes rendszer mögött álló tizenöt mobilcégnek, amely között a T-Mobile és a Vodafone is megtalálható.

Távbeszéd

Szerényebb hatású, de nem kevésbé fontos a Microsoft keddi bejelentése, miszerint a vállalati üzenetküldő rendszerük hamarosan mobiltelefonon is elérhető lesz. A Microsoft Office Communicator Mobile mobilos kliense tökéletesen együttműködik az asztali számítógépen futó változattal, és a biztonságos üzenetküldő mellett internetes telefon (VoIP) és úgynevezett jelenlétkezelő szolgáltatás is van benne, azaz más emberek láthatják, hogy valaki elérhető-e éppen.

A GSM Association azt is bejelentette Barcelonában, hogy az Intellel közösen felkészítik a laptopokat a harmadik generációs mobilhálózaton való böngészésre, ami annyit jelent, hogy 3G-modemeket és SIM-kártyanyílást építenek a gépekbe.