Gerzson
-3 °C
3 °C

SMS-ben érkezik a zsebpénz

2001.11.15. 19:13
Egy nemrég indult osztrák SMS-szolgáltató minden egyes reklámcélú üzenet fogadásáért 0,07 eurót, azaz körülbelül egy schillinget fizet. Az előzetesen megadott érdeklődési profil alapján a felhasználót célzott reklámokkal bombázzák, és a jelek szerint ez mindenkinek megéri.
Ausztriában egyre több érdeklődőt vonz egy új hirdetési forma. A mobiltelefonra érkező minden egyes reklám SMS-ért a szolgáltató egy schillinget fizet. A barátok beszervezésével jutalékrendszerben akár havi 24,5 ezer schilling zsebpénz is megkereshető - gyaníthatóan csak elméletileg.

Az osztrák mobilhasználók közül egyre többen jelentkeznek az érdeklődési körüket felmérő AdSMS-szolgáltató adatbázisába. A profiljuk alapján a mobiljukra vállalatok és szervezetek célzott reklámokat, rendezvényekre szóló meghívókat és értesítéseket küldenek. Ezeknek az SMS-eknek a fogadásáért 'zsebpénz' jár.

Pilótajáték

Az AdSMS minden egyes reklámcélú SMS-üzenetért 0,07 eurót, azaz körülbelül egy schillinget fizet. Az olyan SMS-ek után, amelyet a felhasználó által beszervezett barátok kapnak, 0,4 schilling jár. Ez az összeg érvényes a harmadik szinten beszervezett SMS-t fogadók után is.

Vagyis így ha egy felhasználó 5 barátját megnyeri a szolgáltatásnak, ezek egyenként szintén öt új felhasználót hoznak, majd az utóbbiak mindannyian szintén öt-öt ismerősüket rábeszélik, a beszervezési piramis csúcsán álló első belépőnek napi mindössze 3 SMS elolvasásáért cserébe havonta 24500 schilling 'zsebpénz' jár.