József, Bánk
-6 °C
0 °C

Japánban kezdhet a szupergyors 3G

2005.01.03. 15:08
Az új mobiltechnológia tízszer gyorsabb a jelenlegi harmadik generációs mobilrendszereknél. A nagy konszernek által támogatott szabvány 2007-ben készülhet el.
A vezető mobilszolgáltatók és berendezésgyártók olyan fejlett technológia kifejlesztéséről állapodtak meg, amely valós időben képes továbbítani a nagyfelbontású videoképet, jelentette be a japán NTT DoCoMo távközlési konszern.

Az új szabvány mögött álló, 26 cég alkotta csoportnak tagja a brit Vodafone, a német Siemens, a francia Alcatel illetve a japán NEC és NTT DoCoMo.

Tízszer gyorsabb

Az új eljáráson alapuló mobilszolgáltatások sebessége több mint tízszerese lesz a jelenlegi harmadik generációs (3G) hálózatokon elérhetőnek, közölte az NTT DoCoMo.

Az új szabvány alapvető műszaki specifikációit 2007-re lefektetik, a kereskedelmi bevezetés időpontját viszont még nem tűzték ki, idézte a CNN a japán konszern szóvivőjének szavait.

Milliárdokat költenek rá

A Nihon Keizai Shimbun üzleti napilap viszont úgy tudja, hogy az NTT DoCoMo tervei közt szerepel az új, nagysebességű szolgáltatás bevezetése akár már 2009-ben.

A legnagyobb japán mobilszolgáltató hajlik arra is, hogy a kezdésig kereken 100 milliárd jent (177,4 milliárd forintot) költsön az infrastruktúrája fejlesztésére, írta a lap.

Új telefonokat hozhat

Az egységes szabvány a várakozások szerint megteremti az igényt a nagyméretű folyadékkristályos képernyővel szerelt telefonok iránt. Ezek biztosíthatják a jó minőségű játékok és a filmek lejátszását, miközben a tömegtermeléssel a telefonok ára is csökkenhet.

Az NTT DoCoMo érdekelt a telefonok beszerzési árának csökkentésében, mivel az átalánydíjas szolgáltatások bevezetésével, illetve az élénk versenyhelyzet közepette csökkentek a bevételei.