Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

A Vodafone nyugodtan várja a roaming végét

2002.12.04. 16:52
Nem számít fennakadásra a 3 éves születésnapját ünneplő magyar Vodafone, amikor december 5-én megszűnik a ügyfeleit eddig segítő nemzeti roaming. Vitai Attila, a cég vezérigazgatója szerint legfeljebb néhány száz ügyfélt érhet kellemetlenség, őket is leginkább akkor, ha a telefonjukon nem aktiválták az automata hálózatkeresést.
December 5-től a Vodafone magyarországi ügyfelei a cég saját rendszerén bonyolíthatják a hívásaikat, miután megszűnt a Pannon GSM Rt.-vel a nemzeti roaming szerződés, jelentette be szerdán Vitai Attila, a Vodafone Rt. vezérigazgatója.

A 800 ezer ügyféllel rendelkező Vodafone a napokban ünnepli a szolgáltatás magyarországi beindításának harmadik évfordulóját. Ez, illetve a jövő héttel beinduló szolgáltatások ismertetése lett volna a szerdai tájékoztató fő témája is, de nem lehetett megkerülni a roaming megszűnésének kérdését.

Vitai Attila elmondta, hogy a vállalat 1340 bázisállomással rendelkezik. December folyamán több mint 50 új tornyot létesítenek. Jelenleg a lakosság 94 százalékát, az ország területének 92-93 százalékát fedik le. Mint elhangzott, a cég honlapján zoomolható, a nagyvárosokban utcaszinten kereshető térképet helyeztek el.

A hegyekben mindenki gyenge

Az 50 ezer főnél nagyobb városokban épületen belüli lefedettséget biztosítanak. A vidéki területeken (a térképen világoskék) kültérinek minősített, de sokszor épületen belül is használható térerőt biztosítanak. Az egyértelmű fehér foltok közé a többi szolgáltatót is megizzasztó Északi-középhegység eldugottabb sarkai és a dél-dunántúli dombság egyes területei számítanak, mondta Vitai Attila.

Az új bázisállomásokat már magasfeszültségű távvezetékek tartóoszlopaira, víztornyokra is telepítik. A Vodafone a vezérigazgató szerint mindig is erényt csinált a szükségből, innovatív megoldásokkal lépett fel, ahol az eredeti technológia nem volt alkalmazható. Ennek legutóbbi példája Csobánka, ahol rendkívül jó vételt biztosít a különleges megoldást alkalmazó új bázisállomás.

Néhány száz ügyfél bosszankodhat

A nemzeti roaming keretében a Pannon hálózatán keresztül bonyolított forgalom folyamatosan csökkent az évek során, a nyáron 4,2 százalék volt, a leállás pillanatában pedig 1,5 százalék körül lesz, jelentette ki Vitai Attila. Arra az újságírói kérdésre, hogy szám szerint mennyi ügyfelet vág el a külvilágtól a saját hálózatra áttérés, a vezérigazgató rövid fejszámolás után azt mondta: 734.

Természetesen nem lehet pontosan előre tudni hány embernek okoz kellemetlenséget a nemzeti roaming leállása. A Vodafone néhány száz, legfeljebb 1-2 ezer ügyfélre számít. Az elmúlt hat hétben a vállalat telefon és levél útján 30 ezer olyan ügyfelet keresett meg, akik az utóbbi időben a határokon belüli roamingot akár egy percre igénybe vették.

Telefoncsere, kisegítő antenna

Mindenkit arra kértek, hogy a telefonján kézi beállítás helyett kapcsolja be az automatikus hálózatválasztást. Mint az Index kérdésére elhangzott, előre láthatólag ennek elmulasztása okozza majd a december 5. utáni kiesések többségét. Ha komolyabb fennakadás jelentkezik, a Vodafone ezen kívül rendelkezik közelebbről meg nem nevezett backup tervvel is.

Ezen kívül a régi, csak 900-as normát kezelő telefonnal rendelkező ügyfelek számára a készülékcserét ajánlották fel, valamint a Vodafone ügyfelek ideiglenes áthidaló megoldásként a jelek vételét javító mágnestalpas antennát igényelhetnek. A vállalat semmiképp nem akart kellemetlenséget okozni, a roaming megszűnése nem így volt eltervezve, biztosított mindenkit Vitai Attila.

Hálózatok között megy az MMS

A Vodafone egyébként hétfőtől bevezeti az MMS szolgáltatást, azonnal 17 európai országban roamingot biztosítva. Február végéig ingyenesen, sőt hálózaton belül korlátlan szám küldhetnek egymásnak képeket a felhasználók.

A magyar piacon egyedülálló lehetőség, hogy Westel és Pannon előfizetők is kaphatnak (a kezdeti időben legfeljebb napi 20 darab) MMS-t. Esetükben a közvetlen elérés még nincs megoldva, így SMS értesítést kapnak, hogy WAP-on vagy az interneten hol tekinthető meg az átküldött kép.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!