Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Vodafone nyugodtan várja a roaming végét

2002.12.04. 16:52
Nem számít fennakadásra a 3 éves születésnapját ünneplő magyar Vodafone, amikor december 5-én megszűnik a ügyfeleit eddig segítő nemzeti roaming. Vitai Attila, a cég vezérigazgatója szerint legfeljebb néhány száz ügyfélt érhet kellemetlenség, őket is leginkább akkor, ha a telefonjukon nem aktiválták az automata hálózatkeresést.
December 5-től a Vodafone magyarországi ügyfelei a cég saját rendszerén bonyolíthatják a hívásaikat, miután megszűnt a Pannon GSM Rt.-vel a nemzeti roaming szerződés, jelentette be szerdán Vitai Attila, a Vodafone Rt. vezérigazgatója.

A 800 ezer ügyféllel rendelkező Vodafone a napokban ünnepli a szolgáltatás magyarországi beindításának harmadik évfordulóját. Ez, illetve a jövő héttel beinduló szolgáltatások ismertetése lett volna a szerdai tájékoztató fő témája is, de nem lehetett megkerülni a roaming megszűnésének kérdését.

Vitai Attila elmondta, hogy a vállalat 1340 bázisállomással rendelkezik. December folyamán több mint 50 új tornyot létesítenek. Jelenleg a lakosság 94 százalékát, az ország területének 92-93 százalékát fedik le. Mint elhangzott, a cég honlapján zoomolható, a nagyvárosokban utcaszinten kereshető térképet helyeztek el.

A hegyekben mindenki gyenge

Az 50 ezer főnél nagyobb városokban épületen belüli lefedettséget biztosítanak. A vidéki területeken (a térképen világoskék) kültérinek minősített, de sokszor épületen belül is használható térerőt biztosítanak. Az egyértelmű fehér foltok közé a többi szolgáltatót is megizzasztó Északi-középhegység eldugottabb sarkai és a dél-dunántúli dombság egyes területei számítanak, mondta Vitai Attila.

Az új bázisállomásokat már magasfeszültségű távvezetékek tartóoszlopaira, víztornyokra is telepítik. A Vodafone a vezérigazgató szerint mindig is erényt csinált a szükségből, innovatív megoldásokkal lépett fel, ahol az eredeti technológia nem volt alkalmazható. Ennek legutóbbi példája Csobánka, ahol rendkívül jó vételt biztosít a különleges megoldást alkalmazó új bázisállomás.

Néhány száz ügyfél bosszankodhat

A nemzeti roaming keretében a Pannon hálózatán keresztül bonyolított forgalom folyamatosan csökkent az évek során, a nyáron 4,2 százalék volt, a leállás pillanatában pedig 1,5 százalék körül lesz, jelentette ki Vitai Attila. Arra az újságírói kérdésre, hogy szám szerint mennyi ügyfelet vág el a külvilágtól a saját hálózatra áttérés, a vezérigazgató rövid fejszámolás után azt mondta: 734.

Természetesen nem lehet pontosan előre tudni hány embernek okoz kellemetlenséget a nemzeti roaming leállása. A Vodafone néhány száz, legfeljebb 1-2 ezer ügyfélre számít. Az elmúlt hat hétben a vállalat telefon és levél útján 30 ezer olyan ügyfelet keresett meg, akik az utóbbi időben a határokon belüli roamingot akár egy percre igénybe vették.

Telefoncsere, kisegítő antenna

Mindenkit arra kértek, hogy a telefonján kézi beállítás helyett kapcsolja be az automatikus hálózatválasztást. Mint az Index kérdésére elhangzott, előre láthatólag ennek elmulasztása okozza majd a december 5. utáni kiesések többségét. Ha komolyabb fennakadás jelentkezik, a Vodafone ezen kívül rendelkezik közelebbről meg nem nevezett backup tervvel is.

Ezen kívül a régi, csak 900-as normát kezelő telefonnal rendelkező ügyfelek számára a készülékcserét ajánlották fel, valamint a Vodafone ügyfelek ideiglenes áthidaló megoldásként a jelek vételét javító mágnestalpas antennát igényelhetnek. A vállalat semmiképp nem akart kellemetlenséget okozni, a roaming megszűnése nem így volt eltervezve, biztosított mindenkit Vitai Attila.

Hálózatok között megy az MMS

A Vodafone egyébként hétfőtől bevezeti az MMS szolgáltatást, azonnal 17 európai országban roamingot biztosítva. Február végéig ingyenesen, sőt hálózaton belül korlátlan szám küldhetnek egymásnak képeket a felhasználók.

A magyar piacon egyedülálló lehetőség, hogy Westel és Pannon előfizetők is kaphatnak (a kezdeti időben legfeljebb napi 20 darab) MMS-t. Esetükben a közvetlen elérés még nincs megoldva, így SMS értesítést kapnak, hogy WAP-on vagy az interneten hol tekinthető meg az átküldött kép.