Krisztina
18 °C
24 °C

Windowson is működik az Apple zenebolt

2003.10.17. 11:42
Az Apple Computer csütörtökön megnyitotta a korábban csak macintosh-osok által használható online zeneboltját a Windows-felhasználók, vagyis a PC-tulajdonosok maradék 97 százaléka számára is. A boltban hónap végére 400 000 zeneszám közül lehet majd válogatni.
A San Francisco-i bejelentésen Mick Jagger, Bono - ők ketten videokivetítőn - és Dr. Dre is megjelent Steve Jobs, az Apple társalapítója és vezérigazgatója mellett. Jobs bemutatta az iTunes zenelejátszó program új verzióját is, amit megszokott szerénységével egyszerűen "a valaha létezett legjobb windowsos lejátszónak" titulált. A szoftver ingyenesen letölthető az iTunes.com-ról, írta a Wired.

A maces változathoz hasonlóan a windowsos iTunesszal is egy dollárért lehet számokat, illetve 10 dollárért albumokat letölteni. A számokat három számítógépre lehet felmásolni, tízszer lehet CD-re írni, illetve akárhányszor fel lehet őket tölteni iPod lejátszókra. Jobs elmondta: e hónap végére 400 000 zeneszám lesz letölthető a boltból, de már van 5000 hangos könyvük is.

Körkapcsolás

A Dublinból, iChat útján kapcsolt Bono szerint mindez olyan, mintha a "szoftver pápája találkozna az integráció dalai lámájával". Később még azt is mondta, hogy szerinte az új zenebolt nagyon király dolog. "Ezért vagyok most itt, hogy megcsókoljam a vállalati segget" - tette hozzá az összegyűltek nagy derültségére. Pedig ezt nem teszi meg akárkinek, nyomatékosította az ír származású popsztár.

Jaggert Londonból kapcsolták, ő röviden annyit mondott, hogy "nagyszerű dolog volt részt venni ebben". Az énekes szerint szomorú, hogy a digitális zeneletöltés története jogi csatározásokkal és illegális fájlcserével kezdődött, de reméli, hogy az iTunes és a hasonló szolgáltatások sikeresek lesznek.

Nem harcolnak

Az iTunes zenebolt áprilisi indulása óta 13 millió zeneszámot adtak el, ami 70 százaléka az összes interneten eladott zenének. Jobs úgy gondolja, hogy a Windows-felhasználók bevonásával ez a szám jövő áprilisra 100 millióra nő. Jobs hozzátette: nem akarnak harcolni az illegális letöltések és a fájlcsere ellen, ehelyett versenyezni fognak vele.

Az iTunes mellé egyre több nagy cég áll: az új szolgáltatáshoz csatlakozott az America Online (AOL) is, melynek népszerű zenei oldalán ezentúl csak az Apple boltjából lehet majd vásárolni. Az oldalt havonta 16 millió AOL-előfizető látogatja.

A Pepsi is csatlakozott Jobsékhoz: a jövő évi Super Bowlra (az amerikaifutball-döntőre) időzített kampányban számokat lehet majd letölteni a nyertes kupakokkal, összesen százmilliót.