Béla
12 °C
27 °C

Nem mindig olcsóbb az online zene

2004.04.08. 13:22
A kurrens albumokhoz néhány esetben olcsóbban lehet CD-formájában hozzájutni, mint a digitális változathoz a hivatalos online zenei oldalakon. Vagyis a gyártás és terjesztés elmaradása sem ró feltétlenül kisebb terheket a felhasználóra.
A zenei rajongók sokszor azt remélik, hogy a hivatalos online forrásokból a lemezboltoknál is kedvezőbb áron szerezhetik meg a hallgatni kívánt számokat. Ez azonban a Wall Street Journal (WSJ) beszámolója szerint nincs mindig így.

Mostanáig a digitális letöltési szolgáltatásoknál általában 9,99 dollárt kértek egy-egy album letöltéséért. Az Apple iTunes online zeneboltjában és a megújult Napsteren viszont már megjelentek olyan kurrens termékek, amelyeket a CD-k kiskereskedelmi áránál is drágábban kínálnak.

Hol a lóvé?

A gazdasági lap példaként Norah Jones új lemezét (Feels Like Home) említi, amelyet az amerikai üzletekben 12,58 dollárért kínálnak, az Apple-nál viszont 12,87, a Napsteren pedig 13,99 dollárt kérnek érte.

A két online szolgáltatónál Anastacia új albuma (Freak of Nature) 13,99 dollárért kapható, miközben a mezei CD-t átlagosan 11,98 dollárért vesztegetik.

A Wall Street Journal szerint így felmerül a gyanú, hogy az online terjesztés a gyártási és terjesztési költségek elmaradása ellenére sem hozta el az olcsó és könnyen hozzáférhető zenék új korszakát.

Srófolnák az árakat

Az öt nagy kiadó azt mérlegeli, hogy a kedvelt zeneszámok egyszeri letöltési költségét 1,25 dollárról 2,49 dollárra emeljék fel, írta a WSJ. Ez azonban még nem holnap várható.

További terjesztési modell lehet még egy kedvelt és egy nem annyira sikeres szám kötelező egymáshoz kötése, illetve a várva várt albumok online előzetesének drágítása.

Az ilyen tervek azonban éles kritikákra számíthatnak, hiszen az online zenei piac kritikus korai fázisban van, annak ellenére, hogy a letöltési forgalom folyamatosan emelkedik.