Válogatott borzalmak az apró betűs részben

2009.02.23. 08:24 Módosítva: 2009.02.23. 08:26
A hatalmas botrányt kavaró Facebook-akció nem egyedi eset: a legtöbb kereső, közösségi szájt és tartalomszolgáltató apró betűben rejti el a felhasználási feltételeket. Ezeket sokan el sem olvassák, mielőtt regisztrálnak valahol. Pedig el kéne.

Óriási netes botrány kerekedett abból, hogy a Facebook közösségi szájt suttyomban megváltoztatta a felhasználási feltételeket, és a tagok megkérdezése nélkül örökös jogokat formált a felhasználók személyes adataira. A közfelháborodás hatására a Facebook meghátrált, csakúgy, mint tavaly szeptemberben a Google, amely a Chrome felhasználási feltételei közé írta be, hogy minden a böngészőn áthaladó adat a cég tulajdonába kerül.

A két eset csak a jéghegy csúcsa, írja a Fox News: a különböző szájtok gyakran apró betűs, eldugott felhasználási feltételei gyakran tartalmaznak meglepő, sőt ijesztő kitételeket. Mivel a sokszor sokmilliós felhasználói bázissal rendelkező szolgáltatóktól nem várható el, hogy egyenként figyelmeztessenek mindenkit az esetleges változásokra, a védekezés egyetlen módja az RTFP: read the fine print, vagyis olvassa el az apró betűs részt. Ha gyanakszik, hogy átverik, olvassa el naponta. "Manapság az olvasás művészete kihalófélben van, pedig ha valaki nem gyakorolja, csúnyán ráfizethet" - mondta a Foxnak Martin Samson, az Internet Library of Law üzemeltetője. Ugyanezt mondta az Indexnek két éve Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos, amikor néhány felhasználó az iWiW-en megadott adatai miatt aggódott.

Itt van egy kis olvasnivaló a Fox News nyomán, kiegészítve néhány magyar példával.

Gmail

"A Google fenntartja magának a jogot (de nem kötelezi magát), hogy bármilyen szolgáltatásban megjelenő bármilyen tartalmat előzetesen megtekintsen, átnézzen, megjelöljön, módosítson, visszautasítson vagy kitöröljön."

A legrosszabb, ami történhet: egyik napról a másikra törlik a komplett levelezését, naptárát és Google-dokumentumait.

LinkedIn

"Ha úgy dönt, hogy bármit feltölt a szájtra, ezzel nem exkluzív, visszavonhatatlan, az egész világon érvényes, folyamatos, korlátlan, átruházható, továbblincencelhető, előre kiegyenlített, jogdíjmentes jogot biztosít nekünk arra, hogy bármit, amit feltölt hozzánk, lemásoljunk, újra feldolgozzunk, terjesszünk, publikáljunk, eltávolítsunk, visszatartsunk, kiegészítsünk, felhasználjunk és értékesítsünk minden létező vagy a jövőben felfedezett formában, anélkül, hogy további beleegyezését kérnénk, erről értesítenénk, vagy akár önnek, akár harmadik félnek ezért fizetnénk."

A legrosszabb, ami történhet: szakmai önéletrajza egy makaói emberkereskedőnél köt ki.

Apple iTunes

"A szolgáltatás csak az Egyesült Államokban elérhető, semmilyen más országban nem. Ön beleegyezik abba, hogy a szolgáltatást nem használja, vagy nem próbálja meg használni az USA területén kívül. Az Apple technikai eszközökkel ellenőrizheti, hogy betartja-e a megállapodás ezen részét."

A legrosszabb, ami történhet: ön amerikai állampolgár létére Budapesten próbálja letölteni Bruce Springsteentől a Born in the USA-t. Az Apple elkapja, és arra ítéli, hogy ezentúl csak korai DJ Sterbinszkyt tölthessen le.

YouTube

"A fenti licenc ... érvénye egy kereskedelmi szempontból ésszerű időszak elmúltával megszűnik, miután a felhasználó a videót eltávolította szájtról, vagy törölte. Megérti és elfogadja ugyanakkor, hogy a YouTube megtarthatja, bár nem feltétlenül jeleníti meg, terjeszti vagy mutatja be a felhasználó által feltöltött, majd eltávolított vagy kitörölt videókat."

A legrosszabb, ami történhet: a gyerekről kétéves korában készített, családi használatra szánt, majd kitörölt pancsolós cikivideó egészen nyugdíjas koráig kísérti a szerencsétlent.

AOL Instant Messenger

"Az AIM termékek csak törvényes célokra használhatók. A közösségi területeken (üzenőfalak, chat, email, naptár, azonnali üzenetküldés)) nem posztolhat vagy adhat át olyan üzenetet, amely (1) bármilyen módon sért mások jogait, (2) törvénytelen, fenyegető, sértő, rágalmazó, a magánszférába hatol vagy közzétételi jogokat sért, vulgáris, obszcén, profán, illetlen vagy más módon kifogásolható..."

A legrosszabb, ami történhet: káromkodik egy jót a cseten, aztán soha többé nem csetelhet.

Microsoft Windows Live

"Nem tölt föl, nem posztol, nem ad át, nem terjeszt, vagy nem teszi lehetővé a terjesztését olyan tartalomnak (ideértve a szöveget, képeket, videókat, adatokat, információt vagy szoftvert), amely bármilyen meztelenséget ábrázol, ideértve a részleges vagy teljes emberi meztelenséget, illetve a nem emberi formában, mint például képregényekben, fantasy artban vagy mangában ábrázolt meztelenség. (...)

A legrosszabb, ami történhet: tiltott meztelenkedés miatt törlik a gyerekről kétéves korában készített pancsolós cikivideót.

Yahoo

"Beleegyezik, hogy nem használja a Yahoo! szolgáltatásait bármilyen törvénytelen, káros, fenyegető, sértő, zaklató, sérelmes, rágalmazó, vulgáris, obszcén, becsületsértő, magánszférát sértő, gyűlölködő, vagy fajra, etnikumra nézve, illetve más okból kifogásolható tartalom feltöltésére, posztolására, emailezésre, átadására vagy más módon történő közzétételére."

A legrosszabb, ami történhet: semmi olyasmire nem lehet használni a Yahoot, ami a Yahoonak nem tetszik.

És akkor néhány magyar szemelvény, csak a miheztartás végett:

iWiW

"Ön megértette és hozzájárul ahhoz, hogy az iWiW minden értesítés nélkül eltávolítsa az olyan anyagokat, amelyeket a kizárólagos döntési jogkörében jogellenesnek, más személyiségi jogába ütköző, tisztességtelennek, fenyegetőnek, becsületsértőnek, rágalmazónak, obszcénnek vagy egyébként kifogásolhatónak talál.

Nemkívánatos elektronikus kommunikáció létesítése vagy továbbítása, mint a "spam", vagy más tagoknak küldött lánclevelek (hoax), vagy a többi tagnak a szolgáltatás használata során bármely egyéb módon történő zavarása, ideértve az adatlapon elhelyezett és mások jogait sértő fényképeket, az apróban vagy a fórumban, az oda nem illő zavaró, agresszív vagy témán kívüli („offtopic") hozzászólásokat (...)"

Vatera

"Tiltott termékek és szolgáltatások: (...) robbanószer, pirotechnikai eszköz, emberi szerv, üdülési utalvány, emailcím (...)

Tartalmi témarombolásnak minősül a kulturált, folyamatos társalgást egyértelműen, szándékosan akadályozó és zavaró, vagy témán kívüli hozzászólás."

Indavideo

"A feltöltött tartalmakkal kapcsolatban a felhasználó feljogosítja az Indavideót, hogy azokat (vagy azok részeit, kivonatait, válogatásait, stb.) különböző internetes oldalakon vagy televíziókban, mozikban megjelenítse."

blog.hu

"A feltöltött tartalmakkal kapcsolatban feljogosítod a Szolgáltatót, hogy azokat (vagy azok részeit, kivonatait, stb.) különböző internetes oldalakon megjelenítse. A megjelenítés - lehetőség szerint - a forrás megjelölésével történik. (...) a Szolgáltató fenntartja a jogot a feltöltött tartalmak módosítására, URLjének megváltoztatására, indokolt esetben teljes törlésére."  • Hírek
  • Babaváró hitel