Az évtized webes videói

2011.01.25. 16:15

Netes videókkal folytatjuk az elmúlt évtizedet értékelő sorozatunkat. Tinédzsereket alázó Viva-műsorvezetők, Mádl Ferenc Yodaként, meglepetésszerű „Biznisz!” sorok Speak dalában – csak néhány emlékezetes pillanat az internet elmúlt 3652 napjából. Szavazzon az évtized netes mémjeire!

Richard Dawkins, az ismert evolúciókutató 1976-ban terjesztette ki a törzsfejlődés tudományos leírását az emberi gondolkodásra. Elmélete szerint a tudat az agyban található, folyamatosan cserélődő mémek sokasága, a mémek pedig kulturális információs egységek, amik igyekeznek reprodukálni és továbbörökíteni magukat, akárcsak a gének. Az elméletet azóta is rengetegen vitatják és követik, a mémek születésével és viselkedésével foglalkozó memetika mára önálló tudományággá vált.

A memetika egyik legnagyobb segítsége az internet, ahol jól lehet követni bizonyos mémek terjedését. Erre utal az is, hogy a köznyelvben internetes mém néven honosodott meg minden olyan kép, videó vagy link, ami online terjed, még a memetika szempontjából nem mémnek számító jelenségek is. Ennek szellemében használjuk mi is a cikkben a „netes mém” kifejezést.

YouTube-on az ismertségbe

Amikor az elmúlt évtized meghatározó magyar netes videóit kerestük, rádöbbentünk, hogy ki kell zárnunk olyan klasszikusokat a versenyből, mint a minden mondatával szállóigét teremtő Dallas-utószinkron, a káromkodásban erős Azbeszt vagy Uhrin Benedek – ezek a mémek ugyanis 2001. január 1. előtt születtek, vagyis az előző előtti évtizedben.

vid1

Így is a bőség zavarával küszködtünk, ezért szakértők segítségét kértük, mindenekelőtt Karafiáth Balázs mémkutatóét. Karafiáth szerint az elmúlt évtizedben nem volt olyan magyar videó, ami igazán megrengette volna a netet. „Igazi mémmé, jelenséggé, emblémává csak Szalacsi Sándor tudott válni, de ő is csak nálunk. De nem volt olyan jelentőségű videónk, mint például a kilencvenes évek Amerikájában a Rodney King-videó vagy a WikiLeaksen közzétett iraki helikopteres akció, és olyan sem, ami a magyar kultúrára komolyabb hatással lett volna” – mondja a kutató.

Ennek ellenére több tucat olyan magyar videó található a YouTube-on, amit milliók néztek meg, de ezen a ponton érdemes különválasztani az eleve ismert videókat azoktól, amiket éppen az internet tesz ismertté. Mert az nem nagy kunszt, hogy a Tankcsapdától a Mennyország touristot több mint hárommilliószor nézték meg, az Open Stage Székelylandnek viszont éppen a YouTube hozott ismertséget, Aranka, szeretlek című poénslágerüknek pedig 4,4 millió kattintást. Ez a szám arra is jó példa, hogy alig jegyzett produkciók némi küldözgetés után hogyan jutnak el az A38 színpadára vagy a szigetre.

vid2

„Engem az is meglepett, hogy a Dred című, megkérdőjelezhető minőségű technoegyüttes egyik klipjét 3,1 millióan nézték meg, az pedig igazi rejtély, hogy a Children of Distance klip nélküli dala hogyan hozott össze 3,5 millió nézőt” – mondja Karafiáth. „A YouTube-on egyébként nagyjából kétmilliónál van az igazán nézett magyar videók határa, efelett kevesen vannak – például Speak 2,5 millió nézővel.” Ráadásul Speak már azelőtt a magyar médiában hirdette a békét, mielőtt a YouTube-on igazán befutott volna, nálunk is letölthető fájlként szerepelt először.

A romavonal is nagyon erős, Csaba & Mary 2,5 milliós nézettséget, LL Junior Van nekem egy anyósom című számával 3,4 millió klikkelést hozott össze. „A kisebbség megnevezése sokszor eleve stimulálja a nézőt. A Gyurcsány Ferenc Húzzad Cigány című videót ezért is nézték meg 2,6 millióan, a cím rögtön két erős mém összekapcsolása” – fogalmaz Karafiáth.

A Maslow-piramis legalja

A Gyurcsány-videók ugyanis igen népszerűek, egy jó címadással (például: Gyurcsány idegbeteg) a legnézettebb videók közé lehet kerülni, és ez az Orbán-videókra is igaz. „A mémek előhívják a másik oldalt is. Memetikai szempontból nézve ez egy folyamatos harc, ugyanakkor nem léteznek egymás nélkül. Bush nélkül nem lenne Obama, Gyurcsán nélkül nem lenne Orbán” – fogalmaz a kutató. Karafiáth Balázsnak egyébként a nem megrendezett videós mémek a kedvencei. „A Két részeg fát pakol például szinte már epikus magasságokba emelkedik” – mondja.

vid3

A kutató szerint azok a netes mémek terjednek jól, amikre egy populáció jól rezonál, illetve olyan témák, amik a Maslow-piramis alján vannak. „A netes mém legtöbbször akkor sikeres, ha vicces vagy undorító, van benne szex, politika vagy káröröm. Még jobb, ha a mémmel gyorsan lehet reagálni egy aktuális eseményre” – magyarázza Karafiáth. Praktikus példa a Bukás című filmnek az a jelenete, amiben Hitler üvöltözik, illetve ennek a jelenetnek a feliratozása. Egy közepes szkript egy óra alatt kész, gyorsan a videó alá lehet tenni, egyszerű hozzáadni saját tartalmat a mémhez. Egy ponton túl aztán a nézettség már önmaga miatt is nő: új nézők jönnek, akik azért kattintanak a videóra, mert kíváncsiak, mit néztek meg ennyien.

És persze ott vannak még a kereskedelmi tévék és helyi tévék műsoraiból a videomegosztókra került műsorrészletek, bár ezeknek kevesebb nézőjük van, mint a fentieknek, még akkor is, ha beszámítjuk, hogy egy-egy tévé ezeket alkalmanként leveteti a YouTube-ról. Az például egészen hihetetlen, hogy az Ez itt a kert című klasszikusnak csak bő harmincezer nézője volt három és fél év alatt, de nyelvújító Matisz nagypapa is többet érdemelne rongyos nyolcszázezer klikknél. Polgár Jenő is alig lépte túl az egymilliót. Karafiáth szerint ennek az oka az, hogy a kereskedelmi tévék nézői és a netezők között kisebb az átfedés, mint gondolnánk.

Táncoló Ferenc, böllér Nicole

Mivel a netes mémek között rendszeresen felbukkannak vírusmarketing-videók, a Kreatív kommunikációs szaklap szerkesztőségét is megkértük, hogy segítsenek összeszedni az évtized webes videóit. „Vatera Vera volt talán a legjelentősebb online reklámmém, ami persze kilóg, mert tévében és máshol is futott” – mondja Szalai Balázs vezető szerkesztő. „Azért érdekes mégis mert egy nem is szándékosan hoaxnak készített anyag képes volt önálló életre kelni – sokan ugyanis elhitték, hogy a megcsalt feleség sztorija igaz.”

vid5

A megkerülhetetlen videók között Szalai is Szalacsit, Speaket és a Hitler-videókat említi, illetve a 2002-ben kiszivárgott, nem adásba szánt Viva TV-s felvételeket , amiken a csatorna akkori műsorvezetői szidják a nézőket. „A Csisztu-házivideó mellett ezek voltak az első kiszivárgott botrányvideók a neten, és még bőven a videómegosztók korszaka előtt, ftp-n terjedve is vírussá tudtak válni” – mondja Szalai.

A politikusvideók közül a szerkesztő táncoló Gyurcsány Ferencet emeli ki. „Mérföldkő a kínos vírusvideók történetében. A műpaparazzi vírusvideók eleve kínosak, de mindezt nagyon átlátszó, nagyon magyar módon megcsinálni felülmúlhatatlan. Egyébként a listára legszívesebben az összes vírusnak szánt, de besült reklámfilmet betenném, elrettentésül” – mondja.

És ha már kínossá vált mémek: bikicsunáj. „Csak hogy kiemeljük a legfrissebbet a Ne fürgyé’ le és hasonlók közül: példa arra, hogy miféle kultúrrétegekbe képesek eljutni dolgok, amik a neten kezdték” – fogalmaz a szerkesztő. Arra is vannak szép példák, hogy egy szűk szubkultúra mémmé válhat a net által, lásd a Schönherz Qpa csapatainak himnuszait, mindenekelőtt a Terézanya és a Nicole Kidman disznót vág című, belsős poénokkal tűzdelt dalokat.

Az évtized online videói

A szakértők véleményét figyelembe véve – de néhol az ismertség helyett a minőség felé hajolva – végül összeállítottunk tíz kedvencet úgy, hogy legtöbbjük egy-egy jellemző online videótípust képviseljen. És most önön a sor, szavazzon, hogy melyik az évtized webes videója!

1. Szalacsi Sándor

Nem kérdés, hogy miért van helye a toptízben. Talán a legismertebb magyar videós mém, ráadásul míg a Dallas-szinkron, Azbeszt és a többi korai vicces videófájl még inkább adathordozókon terjedt, addig talán ez az első igazi netes videónk. Szalacsinak több rajongói oldala is volt az évtized elején, ezek ma már nem aktívak.

2. Polgár Jenő

Szalacsihoz kapcsolódnak azok a webhősök, akiket mindenféle pejoratív szándék nélkül a nép egyszerű gyermekeinek nevezhetnénk. Ők jellemzően helyi televíziók riportjaiból kerültek a netre. Gátvéder, a blokkolós Gyuri bácsi és a többiek. Polgár Jenőt emeltük ki közülük, mert ő a legismertebb közülük.

3. Speak the hungarian rapper

Az első nemzetközi magyar videós mém, a kopasz gyógymasszőr, akinek többek között Takáts Tamás és Varga Miklós énekelt refrént, és aki egy igen egyszerű és naiv, de nagyon komolyan vett dalszöveggel válhatott online sztárrá angol nyelvterületen is. Abban például egészen biztosan vagyunk, hogy a Tripod nevű ausztrál poénzenekar is rá gondol, amikor azt énekli, hogy „we’ve heard hungarian hiphop done really, really badly.” Persze Speak mellett meg kell említeni a többi, semmiből jött netslágert is az Aranka, szeretlektől a Csubakkát vettem a vásárban-ig.

4. Kiszivárgott Viva-videók

Az első online botrányvideók, amiben a Viva TV műsorainak kulisszái mögé nézhettek be a netezők. Alex fingot gyújt, Balázs tinédzsereket aláz, az azóta köztévés intendánssá előlépett Philip káromkodik, mint egy másnapos kocsis, Lilu pedig azt szeretné, hogy szopja le mindenki. Az alantas nézői kárörömre építő videók szép példái voltak ezek a feledhetetlen pillanatok.

5. Hitler-videók

Sokan mondták már, hogy „digitális népművészet”, és tényleg az: a Bukás című német film egy jelenetében Hitler percekig ordibál a vezérkarával, ehhez a jelenethez pedig több száz, ha nem több ezer felirat készült a neten. Bár nem magyar eredetű a mém – a film ugyanis német –, több tucat magyar Hitler-videó is készült. A legutóbbiban például Orbán Viktor és az internet szabadsága a téma, de a szívünkhöz az indexes Hitler-videó áll igazán közel, ezért ezt ágyazzuk be.

6. A vörösök támadása

MSZP, SZDSZ és Star Wars együtt: a videó a 2002-es választások idején készült, tehát bőven a videómegosztók előtt terjedt el, ráadásul készítői rengeteg munkát áldoztak egy rövid kis hülyeségre. Orbán Anakin, Kovács Palpatine és Mádl Yoda az év legsikeresebb politikai mémjévé tették a Star Wars trailerből készült filmet. Az egyik készítővel sikerült is akkoriban interjút készítenünk.

7. Táncoló Gyurcsány

A politikusmémek kategóriájában a Star Wars-trailer mellett még Gyurcsány Ferenc táncát emelnénk ki, pontosan azért, amit Szalai Balázs említett fentebb. És azért is, mert ebben a kategóriában talán ennek a mémnek volt a legtöbb mutációja, a volt miniszterelnök mozgása szépen illik Queenhez, Tankcsapdához és a Katyusához is.

8. Matisz nagypapa

A kereskedelmi tévék annyi onlinevideó-sztárt adtak nekünk, hogy az ember csak kapkodja a fejét: Ez itt a kert, „Sok itt a köcsög” Gino, a Mónika-show betmenje, a démoni erő hatására angolul beszélő Ferike, és még sorolhatnánk. Itt csak a hasraütés segít: képviselje őket Matisz nagypapa.

9. Energizálás történik

A megboldogult Budapest TV nincs egy ligában a nagyobb kereskedelmi tévékkel, mert furcsaságban köröket vert rájuk. A csatorna rengeteg online videóval híresült el a szürreális nótaprodukcióktól a vizet félrenyelő jósnőn át „De majd holnap” Lexikéig. A felhozatalból a fantomműtétes energizáló kóklerkirály Tihanyi Tamást emeltük ki, mint az elmúlt két év legnagyobb Budapest TV-s YouTube-sztárját.

I0. East Park

A rajzfilmes magyar mémek között többnyire utószinkronokat (Narancs, Tetves és Dugó, Tom & Jerry) találunk, de a mezőnyből messze az East Park emelkedik ki. Nemcsak azért, mert saját készítésű és mert idejében lovagolta meg az itthon megjelent South Park-mániát, hanem azért is, mert aktualitásra regált. 2002 júliusában a választáskor leadott szavazatok újraszámlálását követelő tüntetők eltorlaszolták az Erzsébet-hidat. Pár hónap múlva megjelent az East Park első epizódja, ami a tüntetést parodizálta ki nagyon találóan. A mémnek ma már saját honlapja van, onnan letölthető az összes további epizód.