Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Axelero: A Matáv nem él vissza erőfölényével

2003.02.26. 17:20
Az új díjcsomagok miatt tiltakozó internetszolgáltatók állításával ellentétben nincs szó arról, hogy a Matáv visszaélne erőfölényével, a cég csupán - más piaci szereplőkhöz hasonlóan - profitot szeretne termelni, jelentette ki Drajkó László, a Matáv tulajdonában álló Axelero Internet vezérigazgatója egy szerdai sajtóbeszélgetésen. A magukat korábban "Matávtól független internetszolgáltatóknak" nevező cégek időközben bejelentették: a Matáv ajánlata nem teszi számukra lehetővé, hogy belátható időn belül csökkentsék az áraikat.
A közleményt aláíró hat szolgáltató (az EnterNet, az Interware, az Externet, a Nextra, az Inter.net és a PanTel) szerint a Matáv ajánlata nem képezheti alapját semmiféle kiskereskedelmi árcsökkentésnek. Az ajánlott díjcsomag 12 százalékos kedvezménye - a hangoztatott 25 százalékból 13 százalék ugyanis a díjmegosztásból eredően eddig is megillette az internetszolgáltatókat - a közlemény szerint nem elegendő arra, hogy fedezze az új szerződésekkel fellépő többletköltségeket, vagyis azt, hogy ezentúl a szolgáltatóknak kellene kiszámlázniuk az internetezés telefonköltségét előfizetőiknek. A Matáv ezeken felül "borsos percdíjat" kíván szedni a csomagot nem választó ügyfelek internetezéséért, áll a közleményben.

Nem tartják elfogadhatónak továbbá, hogy "a Matáv az internetezés telefonszámlája behajtásának teljes kockázatát a szolgáltatóra kívánja hárítani". Drajkó szerint viszont ez az úgynevezett fordított számlázás számos európai országban elfogadott gyakorlat, és minden bizonnyal előbb-utóbb Magyarországon is ez lesz a meghatározó, "mert az ügyfélnek ez a jó" - fogalmazott.

Többet ad

A szolgáltatók közleményükben azt is sérelmezik, hogy "az ADSL-hozzáférések új nagykereskedelmi árajánlata mind a 384 kb/s-os, mind a 786 kb/s-os sebességek esetében azonos technikai körülmények mellett drágított az eddigi árakon. A számunkra küldött ajánlatokban pedig az 512 kb/s-os sebesség bármely formában drágábban rendelhető meg, mint a jelenlegi 384 kb/s-os". Szerintük tehát nem igaz a Matáv Rt. azon állítása, a 384 kilobit/másodperces ADSL-elérés olcsóbb lesz, a jelenlegi árakon pedig 512 kilobit/másodperces adatátviteli sebességet kapnak az előfizetők.

Drajkó szerint az igazság azonban az, hogy a szolgáltatók szabadon választhatnak, hogy megtartják a jelenlegi csomagokat változatlan áron, vagy pedig új csomagokat vásárolnak. Ezek ugyan valamivel valóban drágábbak, de többletszolgáltatásokat is tartalmaznak (például a Budapest-vidék transzportot vagy azt, hogy a forgalmat ezekben a konstrukciókban közvetlenül az ISP telephelyén adják át). "A Matáv többet ad ugyanannyiért" - foglalta össze Drajkó.

Van olcsóbb

Felhívta a figyelmet, hogy egyébként a Matáv sem sérelmezi az ingyenes internetszolgáltatások létét, pedig ugyanúgy tarthatná azt a piaci versenyt sértő magatartásnak. "Egyébként az ingyenesnél is van olcsóbb" - tette hozzá, utalva például az Axelero Kombi díjcsomagjára, mely hétköznap a nappali időszakban 6 forintért biztosít internetezési lehetőséget. Napközben ugyanis az internetes telefonhívások - így az ingyennet felhívása is - percenként 6 forint 10 fillérbe kerülnek.  • Vennék
  • Hírek