Elbujdokolt a világ leggyűlöletesebb bloggere

2007.06.18. 21:46
Nyegleségével, amatőrizmusával, büszkén vállalt hazudozásával, és főleg a minderről őszintén beszámoló blogjával vívott ki maga iránt globális antipátiát egy kaliforniai ingatlanmogul-aspiráns, az üzbég származású Casey Serin. A férfi, aki előbb bezárta, majd újraindította a csalásairól írt blogot, most éppen Ausztráliában bujdokol.

Az eddigi legnagyobb internetes sztárok, Mahir, Szalacsi vagy a Tourist Guy mind ugyanazt tudták: egyszerre mókás és szánalmas figurák voltak, így ízlés szerint lehetett rajtuk röhögni, vagy lehetett őket sajnálni. Most végre itt van valaki, akit teljes szívvel lehet gyűlölni. Megszületett az első igazi netes antihős.

Fan club helyett Haterz club


A sztárság jele, a merchandise
A 24 éves, kaliforniai Casey Serin tavaly ősszel kezdte meg az öntudatlan negatívimázs-építést blogján, az iamfacingforeclosure.com-on, és mostanra olyan magasra csaptak a feje fölött a hullámok, hogy pánikszerűen otthagyta lakását, feleségét, elszökött az Egyesült Államokból, és éppen Ausztráliában bujdokol.

Korábban Serinnek néhány hónap alatt sikerült 2,2 millió dolláros adósságot felhalmoznia, és azzal, hogy leírta a titkos receptet, úgy megutáltatta magát az netezőkkel, hogy sokan főállásban nyomoznak utána, akár törvénytelen eszközökkel is. A "Haterz", a Serint gyűlölők csoportja a Wikipediához hasonló közösségi enciklopédiát szerkeszt gaztetteiről Caseypedia néven, és a szájtján tárolt fájlok között turkál, míg a kemény mag követeli, hogy állítsák bíróság elé a férfit. Serin vallomásvideóival és azok paródiáival teli a YouTube, és még az elméletileg őt támogató fanblog is Haterz feliratú pólót hirdet. Közben a legfelháborodottabb olvasók már az összes lehetséges fórumon feljelentették Serint, az amerikai adóhivataltól (IRS) a szövetségi nyomozó irodáig (FBI). A Cnet már csak sagaként emlegeti a sztorit, mások szerint Serin ügye "országos szenvedéllyé" vált az Egyesült Államokban.

Üzbegisztánból a világhírnévig

Hogy kicsoda Casey Serin? Saját meghatározása szerint ingatlanmogul-aspiráns, aki az elmúlt néhány évben házak adásvételével próbált hatalmas vagyonhoz jutni, csak sajnos közben elkövetett néhány "hibát" - más megfogalmazásban törvényt sértett -, és felhalmozott egy csomó adósságot. Ez megesik mással is, Serin viszont minderről őszintén beszámolt a neten. De ahelyett, hogy együttérzést váltott volna ki, rövid idő alatt a világ leggyűlöltebb bloggerévé vált.


Galina és Kosztya (Forrás: Caseypedia)
Casey (Konsztantyin) Serin az üzbég fővárosban, Taskentben született, családjával együtt 1994-ben, 11 éves korában vándorolt ki az Egyesült Államokba és telepedett le a kaliforniai Sacramentóban. Egy helyi középiskolában tanult, majd php-programozóként helyezkedett el egy sacramentói cégnél, és 2003-ban feleségül vette a szintén bevándorló Galina Suprunt.

A többi kiderül Serin beszédes nevű blogjából (az I am facing foreclosure azt jelenti, hogy mindjárt jön a végrehajtó): a programozó elhatározta, hogy ingatlanmilliárdos lesz, otthagyta állását, és a gyorsan felvásárolt egy csomó házat Kaliforniában, Új-Mexikóban, Utah-ban és Texasban. Serin azt tervezte, hogy kicsit helyrepofozza az ingatlanokat, aztán jó nagy haszonnal túlad rajtuk. De mivel egy fillérje sem volt, az összes vásárlást hitelből kellett finanszíroznia, a hitelkérelmeiben pedig végig hazudott. Egyrészt hazudott a jövedelméről, kihasználva, hogy az amerikai bankok nagy része bemondásra elhiszi, mennyit keres a hitelkérelmező. Másrészt, hogy a házak teljes értékét megkapja hitelbe, azt hazudta, hogy a megvásárolt ingatlanban fog lakni - az ilyesmire ugyanis a bankok könnyebben adnak hitelt, mint a nyilvánvalóan befektetési céllal vásárolt épületekre. (Ezeket "liar loan"-nak, hazug hitelnek nevezik.)

"Sajnos a rossz tervezés és irányítás, az építkezési tapasztalat hiánya miatt, és mert túl sok házat vettem meg túl gyorsan, júniusra teljesen elfogyott a pénzem - írta Serin blogján néhány hónappal később, 2006 szeptemberében. - Nem tudtam már fizetni a havi 15 ezer dollárt meghaladó költségeket a hat házra, így abbahagytam a törlesztést."

Börtön vagy Novoszibirszk?

Dátum Az ingatlan helye Az ingatlan ára
2002. 03. 08. Sacramento, Kalifornia 110 000 USD
2005. 10. 07. Sacramento, Kalifornia 360 000 USD
2006. 01. 03. Sacramento, Kalifornia 295 000 USD
2006. 02. 06. Rio Rancho, Új-Mexikó 497 000 USD
2006. 02. 24. Albuquerque, Új-Mexikó 345 000 USD
2006. 03. 06. Modesto, Kalifornia 323 000 USD
2006. 03. 10. Highland, Utah 360 000 USD
2006. 03. 04. North Highlands, Kalifornia 330 000 USD
2006. 05. 04. Dallas, Texas 269 000 USD
Azon kívül, hogy hazudott, Serin ott rontotta el, hogy balszerencséjére éppen akkor kezdett a felvásárlásba, amikor az amerikai ingatlanárak hosszú idő után először zuhanni kezdtek, így nem tudott haszonnal megszabadulni szerzeményeitől, ahogyan tervezte. A bankok meg ott rontották el, hogy nem néztek alaposan utána, képes lesz-e törleszteni a részleteket: mivel Serin gyors egymásutánban nyújtotta be a hitelkérelmeket (kilenc ingatlanból hatot mindössze három hónap alatt vásárolt fel), nem nyílt alkalmuk arra, hogy egy korábbi törlesztés elmaradása miatt ne adjanak meg egy későbbi hitelt. Át lettek verve mindannyian.

"Börtönbe megyek vajon hitelcsalásért?" - tette fel olvasóinak a szokása szerint szókimondó Serin a kérdést egyik blogposztjában. "Igen" - válaszolták Serinnek a kommentezők, akiknek többsége aljas, kapzsi, pimasz, ostoba hazudozónak tartja az ingatlanmogul-kandidátust. "Zárjam be azonnal ezt a blogot, meneküljek Oroszországba, és változtassam meg a nevem?"- érdeklődött Serin. "Épp most beszéltem valakivel Novoszibirszkből - tanácsolta erre egy másik rajongója - ott a lakásárak a tízszeresükre emelkedtek az elmúlt hét évben. Hatalmas befektetési lehetőségek!"

Mint az a blogon és a Wikipedia vonatkozó szócikkében található táblázatokból kiderül, a hitelezők a kilencből öt ingatlant végrehajtási eljárás keretében visszaszereztek; további hármat sikerült veszteséggel eladni, és egy ügylet még függőben van, így Serin már csak 420 ezer dollárral lóg. Májusban éppen kezdett valamennyi pénzhez jutni a blog hihetetlen látogatottságából (volt, hogy havi 2500 dollár is összejött a reklámokból), amikor felesége, Galina megelégelte a felhajtást, és felszólította Serint, hagyja abba a blogolást, ha jót akar. Erre Serin először tényleg bezárt, de mivel kevés rajongóinak egyike küldött neki 1000 dollárt, ha folytatja, felmarkolta a pénzt, vett egy repülőjegyet Ausztráliába (csak oda), majd közölte Galinával, hogy lelép, és lelépett. Azt írja, most kevés rajongója közül egy másiknál bujkál, valahol a hegyekben, ahol kap ingyen szállást és ennivalót. Galinát 300 dollár készpénzzel és gigantikus méretű adóssággal hagyta hátra - felesége most házaknál takarít, hogy eltartsa magát. A blog június 6-án újraindult.

Csak hazudja, hogy hazudott?

Amikor netes sztárokról esik szó, kötelező felsorolni azoknak a médiumoknak a nevét, amelyek hozzásegítették őket a sztársághoz: Serin tavaly ősztől mostanáig szerepelt a San Francisco Chronicle szájtján, az SF Gate-en, a USA Todayben, a CBS 5 tévécsatornán, a brit Economistban, a német Sternben, az ABC hírműsorában, a Nightline-ban, és különböző pénzügyi tanácsadó műsorokban. Az alábbi vallomásos videót viszont maga Serin készítette:

A sztároknak kijáró médiafigyelem azonban nem zárja ki a lehetőséget, hogy Serin blogja egyszerű átverés. A háttérsztori túl kidolgozott, egyes pontokon azonban éppen érthetetlenül homályos; túl sok munka van a bloghoz kapcsolódó projektekben, és még a fotók is gyanúsan jó minőségűek. Az is érdekes, hogy miközben Serin folyamatosan attól aggódik, börtönbe kell-e vonulnia, a mástól átvett fényképek közlésénél például kínosan ügyel arra, hogy feltüntesse az eredeti fotós nevét, és engedélyt kérjen tőle a közlésre. Könnyen elképzelhető, hogy Casey mögött profi propagandagépezet, pénzügyi intézet, vagy pénzügyi tanácsadó cég áll. A gyanút erősíti, hogy Serinre nemrég egyenesen Las Vegasból csapott le Marty Stewart, a PageDaddy.com webmarketingszájt stratégája, konzultánsa, vizionáriusa, kreatívja és ötletembere egy személyben.

A kettejük - tehát Stewart és Serin - esetleges együttműködését vázoló bizalmas üzleti tervet a Haterz klub tagjai nemrég állítólag Serin szájtján találták meg eldugva, html formátumban, és azonnal közzé is tették, mindenki okulására. Ahogy most kinéz az ügy, lehet, hogy a világ leggyűlöltebb bloggeréből nemsokára a világ legnépszerűbb ingatlanhitel-szakértője lesz.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek